Laurus ontslaat 72 werknemers

Supermarktconcern Laurus (Edah, Konmar en Super de Boer) schrapt 178 arbeidsplaatsen. Ruim honderd werknemers zijn de afgelopen maanden zelf vertrokken, 72 medewerkers worden binnenkort ontslagen.

De banen moeten vooral verdwijnen bij het management van Konmar. Na het echec met de ombouw van Lauruswinkels tot Konmarfilialen zijn bij de Konmarorganisatie minder leidinggevenden nodig. Ook moeten er medewerkers weg bij het regionaal distributiecentrum in Heerenveen, meldde Laurus vanochtend.

De maatregel past volgens Laurus in het `herstelplan' dat het bedrijf oktober vorig jaar presenteerde. Dit plan moet het noodlijdende concern er financieel weer bovenop brengen. Vele gesprekken over een hele of gedeeltelijke overname van Laurus hebben tot nu toe geen resultaat. Enkele partijen hebben interesse getoond voor de Spaanse winkels van Laurus, maar haakten af omdat omzet en winst van de supermarkten en het management tegenvallen.

Laurus praat met de vakbonden over een sociaal plan voor de 72 medewerkers die worden ontslagen.

Districtsbestuurder Ron Peters van de vakcentrale FNV denkt dat het voorlopig bij die ontslagronde blijft. Dat kan veranderen als Laurus er niet in slaagt in april een noodkrediet af te lossen dat het vorig jaar kreeg. In dat geval kunnen de betrokken banken druk op Laurus uitoefenen om meer mensen te ontslaan of over te gaan tot verkoop van het concern of delen ervan. Laurus heeft 35.000 mensen in dienst.