Lastige musici uit vliegtuig gehaald

Leden van het St. Petersburgs Philharmonisch Orkest zijn maandag tijdens een vlucht naar Los Angeles op het vliegveld Dulles in Washington uit een vliegtuig gezet wegens wangedrag en drankgebruik. Het orkest kwam uit Amsterdam. Daar had het zondagmiddag in de Grote Zaal van het Concertgebouw met veel succes bij publiek en critici opgetreden onder leiding van chef-dirigent Joeri Temirkanov, met muziek van Prokofjev, Stravinsky en Sjostakovitsj.

Tijdens de vlucht naar Los Angeles met een toestel van United Airlines haalde een deel van de negentig orkestleden drankflessen tevoorschijn uit de bagagerekken. De musici begonnen luid te praten en andere passagiers lastig te vallen.

Nadat sommigen hadden geweigerd op last van het cabinepersoneel hun zitplaatsen weer in te nemen, werden ze tijdens een reguliere stop in Washington uit het vliegtuig gehaald. De Russen brachten daarna de nacht door in een hotel en zijn de volgende dag doorgereisd naar Los Angeles. Daar begon gisteren een tournee van dertig dagen door de Verenigde Staten voor het legendarische orkest, opgericht in 1882 en het oudste orkest in Rusland.

Volgens een woordvoerster van United Airlines brachten de 24 uur die de orkestleden in Washington doorbrachten ,,veel helderheid.'' Volgens haar gedroegen ze zich ,,ordentelijk'' vanaf het moment dat ze in het luchthavengebouw waren, ,,in feite waren ze erg gedwee''.

Een woordvoerster van het orkest betwijfelt de ernst van de misdragingen en plaatst ze tegen de achtergrond van een opnieuw opkomende anti-Russische stemming in de Verenigde Staten.