Jill Scott

De Amerikaanse zangeres Jill Scott had weinig glamour nodig om een ster te worden. En ook haar muziek doet geen extra moeite om te behagen. Die is een combinatie van hiphop en jazz, met veel aandacht voor de teksten. Tegenwoordig treedt Scott op met een uitgebreide live-band vol subtiel spelende jazzmuzikanten. Daarbij rapt ze op een parlando manier: bedaard en goed verstaanbaar. Scott heeft een soepele, nonchalante stem. Maar soms zoekt ze de melodie, om vurig smekend uit te halen.

Ze mag dan bekend staan als de `hiphop-Patti Smith', met een achtergrond `op straat', Scott had al een gedegen reputatie opgebouwd in de poëzie-café's van Philadelphia. Op een avond werd ze daar opgemerkt door de drummer van de rapgroep The Roots die haar vroeg om eens met hen mee te doen. Die samenwerking leidde tot de cd `Who Is Jill Scott? Words and Sounds Vol. 1' waarmee ze in 2000 de nieuwste `new-soul' ontdekking werd. Nog altijd draagt Scott haar hoofddoekjes en heeft ze een stoer voorkomen. Anderhalf jaar geleden imponeerde ze voor het eerst met haar haast fysieke kracht in een bomvol Paradiso. Scotts concerten van vrijdag en zaterdag aanstaande zijn ook uitverkocht.

Jill Scott. Paradiso, Amsterdam. Op 22 en 23 februari.