Jazzprijs van Concertgebouw voor Coleman

De Concertgebouw Jazz Award 2002 is toegekend aan de Amerikaanse saxofonist George Coleman (1935). Hij krijgt deze oeuvreprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, voor zijn bijdrage aan de jazzgeschiedenis. Coleman speelde in zijn lange carrière samen met onder anderen B.B. King, Johnny Griffin, Max Roach, Herbie Hancock, Miles Davis en Charles Mingus. De jury prijst zijn techniek en harmonische benadering, die hem tot een lichtend voorbeeld hebben gemaakt voor generaties saxofonisten. Op 24 april, wanneer Coleman de prijs ontvangt uit handen van Concertgebouw-directeur Martijn Sanders, strijden drie jonge Nederlandse jazzmuzikanten om een andere nieuwe prijs, de Andersen Jazz Award (20.000 euro) voor een veelbelovend jazzmusicus van eigen bodem. Voor de voorrondes die op 3 maart in Amsterdam worden gehouden zijn onder anderen pianist Randal Corsen, violist Oene van Geel, trompettist Gerard Kleijn en zangeres Francien van Tuinen geselecteerd. Beide prijzen zijn beschikbaar gesteld door de Andersen Foundation, die sociale en culturele projecten ondersteunt met als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van getalenteerde musici.