Italiaanse politie verijdelt `aanslag'

De Italiaanse politie heeft dinsdag in een buitenwijk in Rome vier Marokkanen gearresteerd die mogelijk plannen hadden om het water in de buurt van de Amerikaanse ambassade te vergiftigen. Gisteren lekte het nieuws uit dat de politie de vier, in leeftijd variërend van 30 tot 40 jaar, had aangehouden in het bezit van ruim vier kilo cyanide, een plattegrond waarop de Amerikaanse ambassade was gemarkeerd en een kaart van het waterleidingnet.

De politie is woedend over het uitlekken van het nieuws en zegt dat daardoor het onderzoek ernstig is belemmerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gevonden chemische stof kalium ferrocyanide was, beter bekend als geel bloedloogzout, een niet gevaarlijke stof die ondermeer wordt gebruikt bij tuinieren en bij de productie van wijn. ,,Als deze stof in het water terecht was gekomen, had die geen enkele schade kunnen aanrichten'', aldus een woordvoerder van de regering.

De Amerikanen hebben de Italiaanse politie gecomplimenteerd met hun ,,uitstekende'' speurwerk. Volgens minister van Justitie Roberto Castelli bewijst de aanhouding dat het land ,,aan de frontlinie staat in de strijd tegen het internationale terrorisme''. De Italiaanse veiligheidsdienst heeft al eerder gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag met biologische of chemische wapens. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Alfredo Mantovano riep de Italianen gisteren op tot waakzaamheid en vroeg om verdachte zaken bij de politie te melden.

Sinds de aanslagen van 11 september zijn in Italië twintig mensen aangehouden op verdenking van banden met Al-Qaeda, het terroristennetwerk van Osama bin Laden. Op dit moment is in Milaan een rechtszaak bezig tegen zeven Tunesiërs, die verdacht worden van het voorbereiden van een aanslag tegen de Amerikaanse ambassade in januari vorig jaar. Zeker een van de aangehouden Marokkanen had banden met de Tunesiërs.

Volgens Amerikaanse onderzoekers zou een islamitisch cultureel centrum in Milaan de belangrijkste Europese basis zijn voor terroristen van Al-Qaeda. Moslimleiders in Italië ontkennen de beschuldigingen.