Illegale cd-roms versnipperd

De Business Software Alliance (BSA), een organisatie die verspreiding en gebruik van illegale software wil tegengaan, heeft gisteren meer dan 10.000 illegaal gekopieerde cd-roms laten vernietigen. De partij cd-roms werd vorig jaar door de douane op de luchthaven Schiphol in beslag genomen.

De vernietiging op het terrein van de Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking van Amsterdam was speciaal voor journalisten georganiseerd.

De verkoopwaarde van de partij cd-roms bedroeg 1,25 miljoen euro. De douane nam vorig jaar op Schiphol in totaal 90.000 illegale beeld- en geluidsdragers in beslag. Volgens de BSA is 40 procent van de software die door bedrijven wordt gebruikt illegaal. Voor heel Europa geldt een percentage van 34.

,,De BSA wil [...] benadrukken dat softwarepiraten geen onschuldige Robin Hoods zijn en dat illegaal gebruik gelijk staat aan ordinair stelen'', aldus een persbericht.

De BSA, die al tien jaar actief is, bestaat uit bedrijven als Microsoft, Apple, IBM, Intel, Compaq en Dell. In Nederland voert de BSA ongeveer een jaar agressief campagne, onder meer met radiospotjes, om gebruikers van illegale software af te schrikken.

In het spotje dreigt de organisatie met invallen verdachte bedrijven. Voor zulke acties wordt de deurwaarder ingeschakeld. Over het aantal invallen in Nederland worden geen mededelingen gedaan.

In Europa werd vorig jaar 15.290 keer juridische actie ondernomen tegen bedrijven. Van de restanten van de cd-roms laat de BSA een `kunstwerk' maken, dat een `statement' moet voorstellen ,,voor de bescherming van intellectueel eigendom''.