Groot-Brittannië

Karshan & Soane

Het Londense woonhuis van de Britse hofarchitect Sir John Soane (1753-1837), al tijdens zijn leven een museum, is een doolhof van trappen, gaanderijen en doorkijkjes vol beelden, schilderijen en maquettes. Geen wonder dat de Amerikaanse kunstenares Linda Karshan (1947) zich hier thuisvoelde om haar grafiek te tonen, waarin het labyrint een hoofdrol speelt. Zeven etsen en twintig tekeningen – strenge choreografieën in krijt en kool – zijn er nog een maand te zien tussen de verrassingen van Soane's toverdoos.

Linda Karshan at the Soane Gallery t/m 20 maart di-za 10-17u in het Sir John Soane's Museum, 13 Lincoln's Inn Fields, London, WC2, Inl 0044-2074052107 & heritage.virtualsite.co.uk/soanes.

Beckford

De Britse miljonair William Beckford (1760-1844) was een van de grootste verzamelaars van zijn tijd. Uit de gratie geraakt door een buitenechtelijke relatie met een veel jongere man, werd hij gedwongen te reizen buiten de Britse grenzen en daardoor werd hij ook een van de meest interessante reisverslaggevers van zijn tijd. Toen hij in 1790 terugkeerde in Engeland was hij, gesteund door zijn vermogen, een meacenas van veel romantische kunstenaars uit de hele wereld. Beckfords levensverhaal en verzamelingen zijn te zien in de Dulwich Picture Gallery.

William Beckford t/m 14 april di t/m vr 10-17u, za & zo 11-17u in de Dulwich Picture Gallery. Inl 0044-2086935242 & www.dulwichpicturegallery.org.uk.