Goud Ohno leidt tot protesten

Tot grote woede van al zijn aanwezige landgenoten en een deel van het publiek werd gisteravond de Zuid-Koreaanse shorttracker Kim Don-Sung op de 3.000 meter gediskwalificeerd ten gunste van de Amerikaanse favoriet Apolo Ohno. De Koreanen betichten Ohno en de Australische James Hewish van een samenzwering. Kims coach Hyung-Kyo overweegt alsnog een protest in te dienen tegen de jurering van deze finale.

Boos gooide winnaar Kim Don-Sung de Koreaanse vlag, waarmee hij al een ereronde reed, op het ijs toen hij van zijn diskwalificatie hoorde. Koreaanse journalisten sprongen op van hun zitplaatsen en begonnen te schreeuwen. Hun minachting gold met name Ohno, die met een theatrale actie deed alsof Kim hem te veel had gehinderd. Kim en Ohno raakten elkaar niet. Op aanwijzing van Ohno besloot de scheidsrechter met twee juryleden de race te analyseren, waarna zij alsnog Ohno tot winnaar verklaarden.

Ohno na afloop: ,,Ik weet niet of Kim het expres deed, dat is aan de scheidsrechter. Ik heb alleen maar aangegeven dat ik werd gehinderd.'' Ohno, die favoriet was voor viermaal goud op het shorttrack, miste een paar dagen geleden op de 1.000 meter zijn eerste gouden medaille toen hij met drie concurrenten vlak voor de eindstreep ten val kwam. De Australiër Bradbury, die ver achter lag, kon daardoor verrassend de gouden medaille veroveren. Ohno slaagde erin al glijdend met zijn hand alsnog over de finish te glijden en de zilveren medaille te halen.