Gemeente Velsen: Dance Valley mag, maar moet kleiner

De organisatie van Dance Valley heeft van de gemeente Velsen toestemming gekregen een festival te organiseren voor 40.000 bezoekers. Als de voorzorgsmaatregelen voldoen, zal er een vergunning worden verleend, aldus Penny McLaughlin, woordvoerder van de gemeente Velsen.

Dance Valley, een house-festijn dat zich afspeelt in recreatiegebied Spaarnwoude, kwam augustus vorig jaar in het nieuws toen er na afloop chaos ontstond bij het vervoer van de bezoekers. Er waren opstoppingen, waardoor de ingezette bussen de aanwezigen niet konden vervoeren. Honderden jongeren begonnen op eigen gelegenheid terug te lopen door de stromende regen. Ongeveer zestig van hen belandden met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis.

Dance Valley is sinds de oprichting in 1995 gegroeid van 8.000 tot 80.000 bezoekers in 2001. Dit jaar moet dat aantal dus worden gehalveerd. Dennis Luts (36), oprichter van Dance Valley, heeft van de gemeente Velsen geen uitleg gekregen over dit getal. ,,Het lijkt me een beetje uit de lucht gegrepen'', zegt Luts. ,,Een maand geleden presenteerde het NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding) een rapport over de gebeurtenissen van afgelopen zomer. Daarin werd gesteld dat Dance Valley een stapje terug moest doen, om vandaaruit weer te kunnen groeien. In 2000 hadden we 60.000 bezoekers en toen ging alles goed. Dat had me een logischer aantal geleken.''

De halvering heeft gevolgen voor de opzet van het festival. ,,We overwegen nu verschillende opties: minder podia, minder acts, of andersoortige acts.'' Is het voor Luts nog interessant om een klein festival op te zetten? ,,Voor mij is het altijd interessant. Ook met 8000 mensen. Maar men heeft inmiddels bepaalde verwachtingen van ons, zowel het publiek als de artiesten, en daaraan willen we blijven voldoen.''

Volgens McLaughlin zal het contact tussen de organisatie en de gemeente Velsen worden geïntensiveerd om Dance Valley naar behoren voor te bereiden.