GALERIESELECTIE

JASPER KRABBÉ

nHet werk van Jasper Krabbé weerspiegelt herinneringen aan plaatsen, gebeurtenissen en personen. Voor zijn schilderijen en tekeningen maakt hij gebruik van gevonden voorwerpen, zoals ongeopende post, pakpapier en bladzijden uit boeken. Zo ontstaan beelden met meerdere betekenislagen. Net als herinneringen zijn die beelden vaak onvolledig, zonder logica en nooit eenduidig. Krabbés eerste Amsterdamse solopresentatie, getiteld Residue is te zien bij Aschenbach & Hofland Galleries.

Residue, schilderijen en tekeningen van Jasper Krabbé. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. T/m 16 maart, wo t/m za 12-17u.

MASSIMO VITALI

nDe Italiaanse fotograaf Massimo Vitali kreeg bekendheid met zijn monumentale kleurenfoto's van drukbevolkte stranden in Europa. De foto's zijn vanaf een hoog standpunt genomen en brengen zelfs de kleinste details haarscherp in beeld. Deze zomer maakte Vitali een serie foto's langs de Nederlandse kust; hij fotografeerde de hippe bezoekers aan de strandtenten in Bloemendaal aan Zee die met duizenden tegelijk van de zonsondergang genieten. De serie Spiagge Olandesi wordt getoond in de nieuwe ruimte van Galerie Serieuze Zaken.

Spiagge Olandesi, foto's van Massimo Vitali. Galerie Serieuze Zaken, Willem de Zwijgerlaan 17, Amsterdam. T/m 21 maart, di t/m za 12-18u.

MARIA PAZ GARCIA

nDe expositie Clicks, Cuts & Noises van de Chileense kunstenares Maria Paz Garcia gaat in op de verschillen en overeenkomsten tussen de fotografie en de schilderkunst. De titel refereert aan de verschillende technieken die Garcia gebruikt. De schilderijen uit de serie Cuts zijn uitsnedes van huiselijke omgevingen die op ware grootte geschilderd zijn. In Noises, een serie schilderijen van concertpodia met felle lampen, wordt de schilderkunst met geluid gecombineerd.

Clicks, Cuts & Noises, schilderijen van Maria Paz Garcia. Canvas International Art, Lijnbaansgracht 319, Amsterdam. T/m 9 maart, wo t/m za 14-18u.

JEROEN SCHEFFER

nIn de jaren zestig waren Indo-rockbands als The Blue Comets, Adventure en The Living Legends mateloos populair in Nederland en Duitsland. In navolging van The Tielman Brothers maakte deze Indische en Ambonese bands een eigen variant op rock-'n-rollmuziek. Veel van deze oude Indorockers treden nog steeds regelmatig op. Fotograaf Jeroen Scheffer maakte een fotoserie over Indo-rockbands en hun publiek. Ook portretteerde hij Andy Tielman en leden van o.a. The Crazy Rockers, The Cherokees en The Black Dynamites in huiselijke kring.

Indorock, foto's van Jeroen Scheffer. Galerie In Beeld, Landstraat 57, Vlaardingen. 23 febr t/m 31 maart, za en zo 12-17u.

F. STARIK

nOp 24 februari verschijnt bij Uitgeverij In de Knipscheer de nieuwe dichtbundel Simpele Ziel van dichter, zanger en beeldend kunstenaar F. Starik. Deze publicatie gaat vergezeld van een cd en een tentoonstelling met nieuwe foto's bij Galerie Flatland in Utrecht. Net als in zijn gedichten vergroot Starik in zijn sociaal-realistische fotografie de `kleine menselijke bezigheden' uit, die daardoor een ontroerend en enigszins absurd karakter krijgen. Ook toont hij een serie foto's van huizen, die hij `schuldige plekken' noemt. Op de tentoonstelling wordt iedere zaal met foto's begeleid door een door Starik gezongen soundtrack.

Simpele Ziel, foto's van F. Starik. Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. 23 febr t/m 23 maart, wo t/m za 12-17u.

EN VERDER

nBeelden van Piet van de Kar t/m 9 maart in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Jan Roeland, Guido Lippens en Jaap van den Ende t/m 10 maart in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft; tekeningen en beelden van Jan Sierhuis t/m 3 maart in Galerie Kadans, Maziestraat 13, Den Haag; foto's van Paul Bogaers t/m 2 maart in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; schilderijen van Ronald de Bloeme t/m 2 maart in het Goethe Institut, Westersingel 9, Rotterdam; schilderijen en tekeningen van Casper Hoogzaad t/m 10 maart in Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81A, Rotterdam.