Friesinger wint goud en rijdt wereldrecord

Met een wereldrecordtijd van 1.54,02 minuut heeft de Duitse schaatsster Anni Friesinger gisteren in Salt Lake City de gouden medaille op de 1.500 meter gewonnen. Haar landgenote Sabina Völker won de zilveren medaille. De Amerikaanse favoriete Jennifer Rodriguez moest genoegen nemen met brons.

Friesinger diende haar cynische critici van repliek. De vrouw die aan de vooravond van de Winterspelen als Speed Queen de cover haalde van de Europese editie van het Amerikaanse tijdschrift Time en werd ingeschat op drie gouden medailles, faalde eerder op de 3.000 en de 1.000 meter. Op de 1.500 meter sloeg ze toe.

Friesinger erkende dat ze onder een enorme spanning stond. Tot aan de Spelen was ze onaantastbaar en met speels gemak veroverde ze vorige maand de Europese allroundtitel. Ze liet op de Olympic Oval haar landgenote Völker met bijna een volle seconde achter zich. Deze Duitse stond, in tegenstelling tot Friesinger, wel eerder op het podium in Salt Lake City. Völker won een zilveren medaille op de 1.000 en brons op de 500 meter. Op de 1.500 meter veroverde Rodriguez, evenals op de 1.000 meter van afgelopen zondag, brons. Zij bracht het aantal Amerikaanse schaatsmedailles daarmee op acht, net zoveel als in 1980 in Lake Placid. Maar daar leverde Eric Heiden met vijf stuks het leeuwendeel van de medailles, merkte Rodriguez op.

Zaterdag hoopt Friesinger toe te slaan, op de 5.000 meter, de slotafstand van het olympische schaatsprogramma. Haar landgenote Claudia Pechstein, die vorige week goud won op de 3.000 meter, is daar de grote favoriete. Zowel in Nagano (1998) als in Hamar (1994) won Pechstein de 5.000 meter. ,,Als je de 1.500 wint'', zei Friesingers coach Markus Eicher, ,,dan win je ook de 5.000 meter.''

Friesinger nam revanche op de Duitse boulevardbladen. De `schaatsverslaggever' van Bild Zeitung had op de dag van de gouden race van Friesinger een verhaal gemaakt over haar borsten. Ze had nog geen gouden medaille, maar volgens Bild wel de mooiste borsten van alle schaatssters op de Winterspelen.

Tijdens de internationale persconferentie kreeg de 25-jarige olympisch kampioene meer vragen over haar uiterlijk en haar imago als seksbom. Een Amerikaanse verslaggever wilde weten of Friesinger de ambitie heeft fotomodel te worden. Ze figureerde de afgelopen jaren in vele bladen.

,,Voorlopig ben ik alleen met schaatsen bezig'', reageerde Friesinger. ,,Ik ga genieten van dit goud. Foto's zijn mooi, vooral om later nog eens te bekijken. Het is ook een compliment als mensen zeggen dat je er goed uitziet. Maar op één staat schaatsen, en de rest komt op de tweede en derde plaats. En wat die foto's betreft, ik kan er toch niets aan doen dat ze nu in de krant komen? Ik heb sinds begin dit jaar complete rust rond mezelf gecreëerd. Geen foto's, geen grote interviews. Ik vind ook dat het nu een beetje over de grens gaat.''

Friesinger was onzeker geworden door alle negatieve verhalen die in Duitsland waren verschenen nadat ze op haar eerste twee afstanden als favoriete niet eens op het podium was gekomen. ,,Ik probeer niet te lezen wat de kranten schrijven, maar het komt helaas toch wel tot me. En dan ga ik toch twijfelen. Ben ik wel fit, ben ik wel goed geconcentreerd? Het liefst praat ik helemaal niet over de troep van de boulevardpers.''