Feyenoord wacht `carrousel van emoties'

Ruim 50.000 supporters van Glasgow Rangers zullen Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk vanavond vervloeken wegens zijn verleden bij de gehate rivaal Celtic. ,,Nergens is het publiek zo gepassioneerd als in Glasgow.''

Onlangs werd Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk nog gewaarschuwd door zijn bij Glasgow Rangers spelende landgenoot Arthur Numan. ,,Hij vertelde me dat de Schotse media het vuurtje flink hadden opgestoken door oude uitspraken over Rangers uit mijn tijd bij Celtic te publiceren'', zei Van Hooijdonk, gisteravond na de training op Ibrox Park. Het is alweer vijf jaar geleden dat de 32-jarige aanvaller in het groenwitte shirt van de katholieke voetbalclub Celtic speelde. Maar ruim 50.000 in blauw en wit gehulde supporters van het protestantse Glasgow Rangers zullen hem vanavond onbarmhartig aan dat verleden herinneren.

Vraag het aan de buitenlandse spelers, die de roemruchte Old Firm de stadsderby tussen Glasgow Rangers en Celtic hebben meegemaakt. Ook nu de klassieke stammenstrijd is ontdaan van zijn religieuze achtergrond wordt een voetbalwedstrijd nergens zo intens beleefd als in Glasgow. De geblesseerde Rangers-aanvaller Ronald de Boer had toch met Ajax tegen Feyenoord gespeeld en de haat bij de supporters ervaren in de Spaanse klassieker tussen Barcelona en Real Madrid. Maar nooit hadden huilende mensen hem gesmeekt van Celtic te winnen, niet eerder diende hij zich zo nadrukkelijk te wapenen tegen de volkswoede na een vernedering door de gehate rivaal.

Ook Van Hooijdonk wekte de indruk dat de hel een vakantieoord is, vergeleken met de grimmige sfeer in Ibrox Stadium. ,,Ik weet wat me te wachten staat'', zei hij, alsof de fanatieke aanhang van Glasgow Rangers vanavond het laatste oordeel over hem zal uitspreken. ,,Ik heb veel meegemaakt in mijn carrière, maar in Glasgow ontlenen de mensen zelfs hun identiteit aan het voetbal. Die passie is elke seconde voelbaar, het is heel extreem. Gelukkig hebben we vanavond een buitenlandse scheidsrechter, want een Schotse arbiter laat zich meevoeren door de felle reacties van het publiek. De voornaamste opdracht voor Feyenoord is dat de spelers zichzelf blijven. We moeten durven voetballen. Maar dat valt niet mee als zelfs bij een inworp voor Rangers een orkaan van geluid door het stadion gaat.''

Van Hooijdonk zal dus het woord voeren als de spelers van Feyenoord zich vanavond opmaken voor het eerste duel in de vierde ronde van de UEFA Cup. Hij zal zijn teamgenoten op het hart drukken dat ze zich niet moeten laten provoceren door de tegenstander en zeker niet door het Schotse publiek. Want eenmaal op het veld zullen ze elkaar niet meer kunnen verstaan. ,,Ik heb dat eerder met Celtic ervaren, je komt in een carrousel van emoties terecht. Ik vind het heerlijk om in het hol van de leeuw te spelen, je moet er ook van kunnen genieten. Mijn vrienden dachten dat ik overdreef, toen ik ze het decor voor een wedstrijd tussen Rangers en Celtic schetste. Je moet het zelf ondervinden om het te kunnen geloven.''

In oktober 1999 raakte PSV zo geïntimideerd door de hectische ambiance op Ibrox Park dat Glasgow Rangers met de Nederlandse spits Michael Mols in een hoofdrol al gewonnen had voor het eerste fluitsignaal. ,,It was so fucking easy'', zong de uitzinnige aanhang van de Gers na de 4-1 zege op PSV. Sombere herinneringen aan die martelgang biechtte middenvelder Mark van Bommel op aan zijn schoonvader, Feyenoord-coach Bert van Marwijk. ,,PSV werd in Glasgow weggevaagd, omdat de spelers niet met de ambiance konden omgaan'', kreeg Van Marwijk te horen. Feyenoord kan zich beter spiegelen aan Ajax, dat enkele maanden geleden in de voorronde van de Champions League keurig overeind bleef bij Celtic, nadat het eerder in de Arena te kijk was gezet door de Schotten.

De supporters van Glasgow Rangers fungeren vanavond tevens als cultuurbewakers van het Schotse voetbal, want zowel Rangers als Celtic heeft inmiddels een Europees karakter gekregen. Slechts één Schot (middenvelder Barry Ferguson) betreedt vanavond het uitverkochte Ibrox Park. Maar de Schotse coach Alex McLeish, de opvolger van de Nederlandse bondscoach Dick Advocaat, die tot volgend jaar nog als technisch-directeur aan Glasgow Rangers is verbonden, heeft zijn ploeg wel geleerd ,,met een Schots hart'' te spelen. ,,We mogen dan net als Feyenoord in een zwakke competitie spelen, ook gelouterde voetballers als Cannigia en Ronald de Boer hebben ontdekt hoe groot Rangers is.''

    • Robèrt Misset