FBI onderzoekt softwarebedrijf, koers keldert

Computer Associates International (CA), de op drie na grootste softwareproducent ter wereld, heeft zijn beurskoers gisteren met 17 procent zien kelderen. Dat gebeurde na berichten dat de FBI met een onderzoek is begonnen naar de boekhouding van het bedrijf.

CA zou zijn winstcijfers hebben opgepompt met het doel de beurskoers op te drijven. Het hogere management zou er op uit zijn geweest om zich te verrijken.

Het onderzoek van de FBI, de Amerikaanse federale politie, zou zich richen op de wijze waarop opbrengsten uit licenties en onderhoud van software in de boeken staan. Opbrengsten uit softwarelicenties mogen meteen als omzet worden geboekt. Bij onderhoud moet de omzet worden gespreid over de duur van de licentie.

Sinds er bij energiebedrijf Enron misstanden in de boeken zijn aangetroffen die hebben geleid tot het faillissement, wordt door de Amerikaanse autoriteiten strenger gecontroleerd op boekhoudmethodes. Zo onderzoekt de FBI ook of telecombedrijf Global Crossings, dat onlangs eveneens bankroet is geaan, de omzet mooier heeft voorgesteld dan ze in werkelijkheid was.

In een reactie laat CA weten niet op de hoogte te zijn van een onderzoek door de FBI en dat de autoriteiten ook geen contact hebben opgenomen. ,,De publicatie van onze financiële resultaten is altijd in overeenstemming geweest met alle toepasbare accountancy principes'', aldus CA in een persbericht.

Newsday en The New York Times schrijven op basis van anonieme bronnen dat een onderzoek is ingesteld. Volgens Newsday heeft de FBI onder meer gesproken met een ex-werknemer. De FBI zou nieuwe verhoren voorbereiden.

De beurskoers van CA – na Microsoft, Oracle en IBM de grootste softwaremaker ter wereld – verloor 4,40 dollar en sloot gisteravond op 20,91 dollar. Analisten klagen al geruime tijd over de wijze waarop CA zijn resultaten presenteert. CA maakt omzetcijfers op maandelijkse basis bekend, wat de kwartaalcijfers onduidelijk zou maken. Volgens hen heeft CA vijanden gemaakt door zijn agressieve expansiestrategie, die bij de overgenomen bedrijven veel banen heeft gekost.