EU stopt hormoontest

De Europese Unie zet een punt achter de strenge hormoontests op Amerikaans rundvlees, omdat positieve uitslagen tot nu toe zijn uitgebleven. De Europese Commissie liet gisteren weten dat Amerikaans importvlees, net als al het vlees uit niet-EU-landen, steekproefsgewijs zal worden onderzocht.

In september 1999 voerde de Europese Unie rigoreuze controle in op alle Amerikaanse rundvleesimport. Aanleiding was de ontdekking van sporen groeihormonen, ondanks dat het vlees hormoonvrij was verklaard.

De Europese Unie laat geen met hormonen behandeld vlees toe. De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft echter de VS en Canada in 1999 toegestaan strafheffingen van in totaal ruim 140 miljoen euro per jaar in te stellen, omdat de Europese Unie niet hard kan maken dat de maatregel nodig is om consumenten te beschermen.

In september 2000 versoepelde de Europese Unie de maatregel: een op de vijf rundvleesimporteurs moest worden gecontroleerd en hangende de uitslag mocht het vlees op de markt worden gebracht.