EN WAT DOEN DE KINDEREN

Bewaren

Wie wat bewaart heeft wat, maar niet alles is zomaar te bewaren. Voorwerpen die buiten, in de natuur, gevonden zijn, verdrogen of verrotten snel. Toch is bijna alles te bewaren, alleen moet je dan wel weten hoe. Soms moet je iets op een speciale manier drogen, iets anders kan alleen op sterk water bewaard worden. Op 22 en 23 februari organiseert het Teylers Museum in Haarlem van 14-16u middagen onder het motto Wie wat bewaart die heeft wat, waarbij kinderen dingen voor later - gedroogd of op sterk water - bewaren. Ook wordt verteld hoe ze dat bij het Teylers en andere musea doen.

Wie wat bewaart heeft wat in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg (achterkant museum), Haarlem op 23 febr van 14-16u voorwerpen op sterk water zetten en 24 febr ook van 14-16u drogen van bloemen en planten (eerst wordt een plantenspers gebouwd en daarna wordt een eigen herbarium gemaakt). Alles mag na afloop mee naar huis worden genomen. Kosten E5,50 per kind, res 023-5319010.

Dikkie Dikken

Bijna alle kinderen in Nederland kennen Dikkie Dik, de grote eigenwijze huis-, tuin- en keukenpoes. Jet Boeke heeft al wel honderden verhalen over hem bedacht en ze zijn in allerlei vormen te koop: omdraaibokjes, voorleesboekjes en badboekjes. Woensdagmiddag 27 februari is ze in de Borch in Varsseveld, waar ze over haar liefste kater zal voorlezen, tekenen en ook haar boeken signeren.

Jet Boeke leest voor uit haar Dikkie Dikboeken, tekent en signeert op 27 febr om 14, 15u en 16u in de Borch, Kerkplein, Varsseveld. Kaarten à E2 bij boekhandel Rutgers, Spoorstraat 120, Varsseveld. Inl 0315-241377.

Pake & Beppe helpen

De meeste kinderen weten gelukkig wie hun grootouders zijn. maar weet je ook wie de Friese grootmoeder en grootvader van je grootouders waren en wat voor beroep ze hadden? In het Friese Rijksarchief (Ryksargyf) in Leeuwarden kan je op vrijdag 22 februari samen met je (groot)ouders met behulp van de computer op zoek gaan naar je voorouders. En heb je een geboorte- of trouwakte gevonden dan mag de kopie mee naar huis. Je kan proberen om met een ganzenveer te schrijven en ook een kijkje achter de schermen nemen, waar beschadigde boeken hersteld worden. Voor kinderen en hun (groot)ouders zijn er 22 februari in het rijksarchief en tien Friese musea allerlei activiteiten. Zo zijn er rondleidingen in het Historisch Centrum Leewarden langs dagboeken, poëziealbums en liefdesbrieven en kan je op zoek gaan naar je eigen geboortevermelding- of adverentie of de geschiedenis van het huis van je (groot)ouders in Leeuwarden. Klei een tegel met het portret van je (groot)ouders in Keramiekmuseum het Princessehof en laat je (groot)ouders een eurospaarpot kleien. Of maak samen met je (groot)ouders een krant in het Fries Scheepvaartmuseum.

Help Pake & Beppe de vakantie door op 22 febr in Leeuwarden: het Ryksargy, Historisch Centrum Leeuwarden, Fries Museum, Verzetsmuseum Friesland, Keramiekmuseum het Princessehof, Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum en het Fries Natuurmuseum. Heerenveen: Museum Willem van Hanen. Drachten: Museum Smallingerland. Sneek: het Fries Scheepvaartmuseum. Inl ook via de website www.helppakedevakantiedoor.nl. Voor kinderen is de toegang gratis als ze met hun grootouders komen.

Medisch speuren

Hoeveel botten heeft een mens en wat voor instrumenten gebruikten dokters vroeger? In meer dan 20 zalen van het Leidse Museum Boerhaave kom je daar van alles over te weten en in een van die zalen is ook een anatomisch theater nagebouwd. Bovenin staan allemaal (antieke) skeletten met vlaggen in hun hand en daaronder zie je geraamtes van dieren. In de voorjaarsvakantie (en ook daarbuiten) kunnen kinderen meedoen met medische speurtochten en een van de opdrachten is dan: zet een skelet in elkaar, dan weet je gelijk hoeveel botten mensen hebben. Verder zijn er in Boerhaave op zondag 24 februari: rondleiding met een lach, om 14u en 15u, waarbij acteur Huip van Dijk zijn publiek rondleidt langs de historische collectie van het Museum Boerhaave. Dinsdag 26 februari: maak een vlinderkast, door eerst vlinders uit papier te knippen en ze daarna in een mooi kastje op te zetten van 14 tot 16u. Woensdag 27 februari en zondag 3 maart: Een kangoeroe in Leiden, om 14 en 15u, toneel met Tony Maples, hij speelt de gedreven verzamelaar Sebald J. Brugmans. Donderdag 28 februari: magische spiegels, maak je eigen anamorphose van 14 tot 16u. En als je nog niet genoeg skeletteen hebt gezien dan is er ook nog Het Vergeten Fenomeen Sebald J. Brugmans, een expositie over de collectie die de Leidse hoogleraar Brugmans in 1800 bij elkaar bracht met opgezette beren, olifantenschedels, de leeuw, de maag van een kameel tot en met de geschonden schedels van de slachtoffers bij Waterloo.

Medische speurtochten: Kleintje gezondheid van 6 tot 8 jaar en Van piskijkers tot heelmeesters - van 8 tot 12 jaar. Zo 24 febr: rondleiding met een lach om 14u en 15u, vanaf 6 jaar. Di 26 febr: workshop maak een vlinderkastje van 14-16 uur t/m 12 jaar. Wo 27 febr en zo 3 maart: Een kangoeroe in Leiden om 14u en 15u, toneel met Tony Maples vanaf 12 jaar. Do 28 febr: workshop magische spiegels, van 14-16u t/m 12 jaar. In Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Open di t/m za en ook ma 25 febr open. Zo 10-17u. Toegang kinderen t/m 18 jaar E2, vanaf 19 jaar E3,50 MJK gratis. Inl 071-5214224 en www.museumboerhaave.nl. Alle activteiten zijn gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.