EN VERDER

Februaristaking

Voorafgaande aan de officiële herdenking van de Februaristaking organiseert het Verzetsmuseum in Amsterdam een speciaal programma. In de entreehal is een banierententoonstelling getiteld Verzet in Beeld, over belangrijke verzetsdaden in de wereldgeschiedenis, waaronder de Februaristaking, de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking en de demonstraties van de Dwaze Moeders in Argentinië. En van 23 t/m 25 februari worden documentaire films over de Februaristaking vertoond. In 1941 werd in Amsterdam, de Zaanstreek, Kennemerland en het Gooi massaal gestaakt uit protest tegen de jodenvervolgingen door de Duitse bezetters.

De Februaristaking - wat was dat eigenlijk? Di t/m vrij 10-17 u za zo en ma 12-17u. Verzetsmuseum Amsterdam. Plantage Kerklaan 61, Amsterdam Inl 020-6202535.

Wandelen

Met ingang van 23 februari vaart het voetveer weer naar het Griendmuseumpad in de Biesbosch. Dit laarzenpad van zes kilometer voert door een gebied van grienden en wilgenvloedbossen. Op 28 februari is er een voorjaarsexcursie op het pad, waar de spindottterbloem in het de grienden goudgeel kleurt.

Voorjaarsexcursie op het Griendmuseumpad. Do 28 febr om 13u. Kosten E2,45 of 4 t/m 12 jr E1,45. Bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch, Baanhoekweg 53, Dordrecht. Inl 078-6305353 of www.biesbosch.org

Kaartenmaken

Uitgever en cartograaf John Eberhardt is vanaf de jaren '70 betrokken bij publicaties voor fietsers en wandelaars. Uit zijn fascinatie voor de vormgeving van vroege toeristenkaarten zijn recent enkele succesvolle uitgaven ontstaan. Hij is nu bezig de oudste toeristenkaart van Nederland (Smulders Kompaskaart) te bewerken tot een wandelkaart. Als uitgever is John een erfgenaam van de 17de eeuwse Amsterdamse kaartenmakers. In Buurthuis de Tweede Uitleg organiseert Nemo Wandelcafé een avond `De kunst van het kaartenmaken'. Eberhardt spreekt die avond over de droomkaart van de cartograaf, de geschiedenis van het kaarten maken in Nederland, de stafkaart, de wandelkaart en de atlas van de belevingswereld en over de strijd van de cartograaf om copyright, verboden paden en de mooiste druk.

Nemo Wandelcafé. De kunst van het kaarten maken. Op vrij 22 feb om 20u. Buurthuis de Tweede Uitleg, Prinsengracht 688, Amsterdam (bij Vijzelstraat). Inl 020-6817013 of www.nemo-net.nl

Stripbeurs

Op 23 en 24 februari wordt in Rijswijk voor de vierde maal de Grote Stripbeurs georganiseerd. Er zijn 130 kramen met een groot aanbod aan comics, manga, movies, luxe uitgaven en rariteiten. Verder zijn er drie tentoonstellingen met tekeningen van bekende striptekenaars. Op zaterdag is om 15u een veiling waar 70 topkavels worden geveild. Voor kinderen is op beide dagen een veiling om een uur of elk, met stripobjecten voor `kleine' prijzen.

4de Grote Stripbeurs. Za 23 en zo 24 feb vanaf 10u in Darling Market van Rijswijk (bij Den Haag).