De Uiver

Naar aanleiding van het artikel `Ongeluk met de Uiver' (Achterpagina, 13 februari), de volgende aanvulling:

Zonder afbreuk te doen aan de enorme prestatie van Parmentier c.s., is het een collectief misverstand dat de Uiver de handicaprace zou hebben gewonnen. In werkelijkheid heeft de Havilland Comet van Scott en Campbell Black zowel de snelheids- als de handicaprace gewonnen. Omdat het wedstrijdreglement echter bepaalde dat er per deelnemer slechts één geldprijs zou worden uitgekeerd, mochten Parmentier en zijn bemanning, (die de 2e plaats in de handicaprace behaalden), kiezen tussen de 2e prijs in de snelheidsrace: 1.500 Australische ponden, of de 1e prijs in de handicaprace (2.000 pond), en kozen vanwege de enorme publicitaire waarde uiteraard voor deze 1e prijs.

Bij de moeilijke start van de renbaan van Albury, moest de Uiver zo licht mogelijk zijn. De bemanningsleden Van Brugge en Prins, de 3 passagiers en de post bleven dus achter, en reisden per auto het laatste stuk naar Melbourne. Omdat de Uiver daardoor niet meer geheel voldeed aan de handicapeisen, werden wat punten van de score afgetrokken.

    • J. van Tuyl