Carlsberg gispt financiële man

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft gisteren zijn financiële topman uit zijn functie gezet en intern overgeplaatst, nadat bekend werd dat vorige week koersgevoelige informatie selectief was gelekt. De beurs van Kopenhagen gaf het concern al een reprimande en de financiële toezichthouder is inmiddels met een onderzoek naar de affaire begonnen.

Jesper Bärnholdt werkt al zeventien jaar voor Carlsberg en was sinds februari vorig jaar de financiële topman. Hij stond bekend als aan schrander manager, maar daaraan is door de insider-informatieaffaire een eind gekomen. Hij is vervangen door Per Brondum Andersen. Carsberg liet vorige week, vlak voordat de jongste resultaten door het concern werden bekendgemaakt, aan een selectief groepje analisten lekken dat hun verwachtingen te rooskleurig waren. De koers van Carlsberg daalde daarop scherp. De meeste concerns geven vooraf zulke informatie indien ze de verwachtingen van analisten willen temperen, uit angst dat anders de cijfers zullen tegenvallen en de koers helemaal inzakt. Maar ze worden volgens de regels van de beurzen geacht dat niet selectief te doen. De betrokken analisten hebben tegenover het persbureau Dow Jones bevestigd dat zij door Bärnholdt ingelicht zijn. Een woordvoerder van Carlsberg wil dit bevestigen noch ontkennen. Wel erkent hij dat Carlsberg de regels heeft verscherpt voor contact met financiële analisten.