Buitendijk gaat Krajicek niet opleiden

Toernooidirecteur Wim Buitendijk (57) van het tennisevenement in Rotterdam moet in 2004 tegen zijn zin plaatsmaken voor Richard Krajicek. ,,Misschien beschikt hij wel over mysterieuze krachten.''

Het heerlijke gevoel dat zich altijd van Wim Buitendijk meester maakte tijdens het World Tennis Tournament is verdwenen. Het zal ook niet meer terugkeren. De 57-jarige toernooidirecteur zegt echter professional genoeg te zijn om zijn werk naar behoren te blijven uitvoeren. ,,Het gevoel is misschien anders, maar mijn verantwoordelijkheid voor het toernooi is nu nog gewoon hetzelfde. Ik ben blij dat ik volgend jaar nog de twintigste keer vol mag maken'', zegt hij met gevoel voor ironie.

Buitendijk werd vorig jaar onaangenaam verrast toen hij van het Rotterdamse Ahoy' te horen kreeg dat de organisatie vanaf 2004 verder gaat met oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek als directeur van het indoortoernooi. Buitendijk mag voor de edities van 2004 en 2005 slechts de commerciële activiteiten verzorgen en de onderhandelingen voeren over de televisiecontracten. ,,Daar ben ik niet gelukkig mee'', stelt hij in het spelersvertrek van het Rotterdamse sportpaleis. ,,Maar af en toe moet je dingen slikken. Ik heb een gezin en ben niet in de positie om te gaan rentenieren. Ach, zo heeft ieder mens zijn teleurstellingen in het leven.''

De afgelopen maanden hield Buitendijk zich wijselijk op de vlakte als hem werd gevraagd naar zijn mening over zijn toekomstige opvolger. Meer dan de opmerking ,,het is mijn keuze niet geweest'' liet hij zich vorige maand tijdens de toernooipresentatie niet ontvallen. Buitendijk heeft zich verbaasd over de reden die de algemeen directeur van Ahoy', Jos van der Vegt, aanvoerde voor de benoeming van Krajicek. De tennisser zou het toernooi `een sportieve impuls' kunnen geven.

Buitendijk heeft zich de afgelopen tijd afgevraagd wat die sportieve impuls dan zou moeten zijn. ,,Een antwoord heb ik daar nooit op gekregen'', zegt hij. ,,Maar ik ben heel benieuwd. Misschien beschikt Krajicek wel over mysterieuze krachten. Ik weet het niet. We zullen het in de toekomst gaan zien.''

Krajicek, die vorig jaar met Buitendijk nog een driejarig spelerscontract voor Ahoy' afsloot, moest net als vorig jaar afzeggen wegens een blessure aan zijn elleboog. Wel voerde hij deze week in Rotterdam met Buitendijk een gesprek over zijn toekomstige baan. De speler is overigens deze week verder niet in Ahoy' aanwezig om alvast wat ervaring op te doen aan de hand van de huidige toernooidirecteur.

Buitendijk voelt er ook weinig voor om zijn opvolger de kneepjes van het vak bij te brengen. ,,Ik ben tot en met 2003 verantwoordelijk voor het deelnemersveld. Misschien dat Krajicek volgend jaar een keer aanwezig kan zijn bij bepaalde activiteiten. Bij een persconferentie bijvoorbeeld. Maar voor een week meelopen voel ik niets. Ik heb niet de intentie om iemand op te leiden.''

Twee weken na het World Tennis Tournament begint Buitendijk alweer aan de volgende editie van het toernooi. In de Verenigde Staten zal hij op het toernooi van Indian Wells de eerste gesprekken met managers voeren. Net als in de voorgaande jaren zal hij contractueel verplicht zijn drie spelers uit de toptien naar Rotterdam te halen. Dit jaar haalde hij het sterkste spelersveld ooit naar Rotterdam. In 2003 krijgt hij nog een keer de kans dat te overtreffen.

Buitendijk weet als geen ander dat het wel of niet slagen van het toernooi ook voor een deel afhankelijk is van `de factor geluk'. Gistermiddag zag hij hoe de als nummer één geplaatste Spanjaard Juan Carlos Ferrero en de als derde geplaatste Rus Marat Safin vroegtijdig werden uitgeschakeld. Honderdduizenden euro's aan startgelden ten spijt. ,,Dat is all in the game. Maar voor Safin zal het wel consequenties hebben. Die heeft mij teleurgesteld. Hij krijgt volgend jaar een aanzienlijk lager startgeld aangeboden.''

Buitendijk laat op voorhand weten dat hij zijn expertise als toernooidirecteur in de toekomst niet meer ter beschikking zal stellen aan Ahoy'. ,,Dat staat dan ook niet meer in mijn contract. Als ze toch mijn hulp willen zullen ze het contract met mij weer moeten openbreken. Dan zal ik aan de andere kant van de tafel plaatsnemen om te onderhandelen. Dat is nu eenmaal de consequentie van de positie waarin ze mij hebben gebracht.''

Buitendijk sluit op dit moment zelfs niet uit dat hij tijdens de editie van 2004 het toernooi van Rotterdam volledig zal mijden. ,,Als ik bijvoorbeeld al op 1 oktober klaar ben met mijn commerciële activiteiten voor het toernooi kan ik theoretisch gezien de boel op slot doen en met vakantie gaan. Zo staat dat in mijn contract. Mijn handicap bij het golfen zal tegen die tijd ongetwijfeld aanzienlijk beter worden.''

    • Koen Greven