Bolkestein wijt `Enron' aan regels VS

Europees commissaris F. Bolkestein (Interne Markt) heeft de aanval ingezet op de Amerikaanse boekhoudsystematiek. De creatieve boekhoudmethoden van het energieconcern Enron zijn volgens hem mede een gevolg van de Amerikaanse accountancyregels (US Gaap).

,,Ik heb accountants gevraagd (...) of Enron met de aard van US Gaap heeft te maken? Het antwoord is `ja', het heeft te maken met de regels van US Gaap'', aldus Bolkestein vanochtend in een interview met de Financial Times.

De aanval van Bolkestein, die in Brussel verantwoordelijk is voor regelgeving op de financiële markten, komt op een moment dat bedrijven in Europa bezig zijn hun boekhouding naar Europese maatstaven (IAS) in te richten. Een jaar geleden heeft de Europese Commissie bepaald dat Europese ondernemingen in 2005 hun winst moeten berekenen via de Europese systematiek. De Amerikaanse beursautoriteiten (SEC) houden echter vast aan de eis dat ook Europese bedrijven met US Gaap blijven werken wanneer zij een notering in de VS hebben.

Vanaf 2005 lijkt het erop dat veel Europese multinationals twee systemen naast elkaar moeten hanteren, wat tot extra werk leidt. Dit voorjaar bezoekt Bolkestein de SEC om de toezichthouder te overtuigen van de voordelen van IAS.

De Europese kritiek op US Gaap spitst zich toe op het formele karakter en de eindeloze hoeveelheid regeltjes waardoor de vorm belangrijker lijkt te worden dan de inhoud. Zo kon Enron allerlei kunstmatige financiële bouwwerken fabriceren, zolang het energieconcern alle noodzakelijke gegevens daarover maar publiceerde. Over de ratio achter die constructies werden geen vragen gesteld. ,,Als je kijkt naar de verschillende financiële schandalen, dan lijken die vaker te gebeuren in de VS dan in Europa'', aldus Bolkestein.

Eerder deze maand maakte elektronicaconcern Philips bekend een snelle overstap naar US Gaap te overwegen. ,,Het standpunt van Bolkestein is extreem'', stelt een woordvoerder in een reactie. ,,Geen enkel systeem geeft de garantie dat er geen ongelukken gebeuren. Volgens ons laat US Gaap veel sneller zien of het goed of fout gaat met een bedrijf.''