Bezetting van hotels gedaald

De Europese hoteliers zijn vorig jaar behoorlijk op de proef gesteld door de mond- en klauwzeercrisis, de aanslagen op 11 september en de algehele economische teruggang. De gemiddelde bezetting van drie-, vier- en vijfsterrenhotels in Europa is in 2001 gedaald met 4,4 procentpunt tot 66 procent.

Dat heeft de Europese hotelmanagersclub EHMA vandaag bekendgemaakt in het Amsterdamse Amstel Hotel.

De hotelhouders in Amsterdam deelden volop in de Europese malaise. Zij verhuurden 6 procent minder kamers dan in 2000. In dat jaar was overigens sprake van een topjaar; de bezettingsgraad van de hoofdstedelijke hotels bedroeg toen 80 procent, ruim boven het Europese gemiddelde.

Uit onderzoek blijkt verder dat Londen van de West-Europese steden het hardst is getroffen in het teleurstellende jaar 2001. De kamerbezetting kelderde in de Britse hoofdstad met 9,6 procentpunt naar 74 procent.

Over heel Europa bezien liep het aantal hotelgasten het meest terug in Jeruzalem en Tel Aviv. De bezetting ging in deze Israëlische steden met respectievelijk 29 en 19 procentpunt terug tot 34 en 44 procent. Alleen de hotels in Moskou, Cardiff en op het eiland Cyprus wisten vorig jaar meer kamers te verhuren in vergelijking met 2000.

Een kamer kostte vorig jaar in Europa gemiddeld 112 euro. Dat is 1 euro duurder dan een jaar eerder. EHMA noemt het ,,opmerkelijk'' dat uitgerekend in sommige landen die niet meedoen aan de euro, zoals Zweden, Turkije en Groot-Brittannië, de kamerprijzen vorig jaar niet zijn gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.