AZ vergroot zorgen van armzalige Spartanen

De problemen voor Sparta worden met de week groter. Voor eigen publiek verloor de voetbalclub uit Rotterdam gisteren met 4-0 van AZ, dat naar de negende plaats op de ranglijst steeg. Een andere degradatiekandidaat, FC Groningen, verlichtte de eigen zorgen enigszins door een 4-1 zege bij FC Den Bosch.

Sparta zakt steeds verder weg, ondanks gelijke spelen in de uitwedstrijden tegen NEC, NAC en FC Den Bosch. De ploeg van trainer Rijkaard zal volgende week hekkensluiter Fortuna Sittard moeten verslaan om een kleine kans te behouden de nacompetititie te ontlopen. Het verschil met FC Groningen, de huidige nummer zeventien van de ranglijst, bedraagt drie punten.

Groningen speelde gisteren opvallend daadkrachtig in het duel tegen FC Den Bosch. Vanaf de eerste minuut namen de bezoekers het initiatief, om dat vervolgens niet meer uit handen te geven. , ,,We handhaven ons rechtstreeks'', sprak trainer Lodeweges na de 4-1 zege op vastberaden toon.

Toch blijven de verschillen tussen FC Groningen en Den Bosch, Sparta, Roda JC en FC Twente klein. FC Groningen putte wel moed uit de tweede uitoverwinning van het seizoen, waarin een hoofdrol was weggelegd voor de 18-jarige aanvaller Robben. Deze nam het eerste en het laatste doelpunt voor zijn rekening. Het derde doelpunt kwam van de voet van centrumspits Curovic, die pas voor de tweede keer dit seizoen in de basis mocht beginnen.

De zege volgde op het nieuws dat Groningen het sponsorcontract met het krantenconcern Hazewinkel Pers heeft opgezegd. Reden daarvoor is dat het Nieuwsblad van het Noorden vorige week berichtte over een illegaal gokcircuit in het stadion van de eredivisieclub. FC Groningen vindt dat de krant met het bericht een vertekend beeld van de werkelijkheid heeft gegeven. ,,De FC had niets te maken met de gokpraktijken'', verklaarde directeur Nijland. ,,Er waren geen voetballers of stewards bij betrokken, het was een op zichzelf opererende werknemer. In het artikel werd gesuggereerd dat de voetbalclub de spil was in een groot gokcircuit.''

Hazewinkel Pers was een grote subsponsor van FC Groningen. Met de overeenkomst was een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 gulden per jaar gemoeid.