Almere niet met HBG verder

De gemeente Almere gaat de bouw voor het sportcomplex Omniworld toch Europees aanbesteden. Het gemeentebestuur heeft een contract met de bouwcombinatie Hollandsche Beton Groep (HBG) en Ballast Nedam teruggedraaid, omdat het gemeentebestuur vreest daarmee de Europese wetgeving te overtreden.

Almere probeerde Europese aanbesteding tot nu steeds te voorkomen. Afgelopen zomer bleek echter dat een veranderde aandelenconstructie in de NV Omniworld, waardoor de gemeente minder zeggenschap in het project heeft, waarschijnlijk niet afdoende is om onder Europese aanbesteding uit te komen.

Het Europese Hof oordeelde midden vorig jaar dat het Milanese theatercomplex Scala, dat een vergelijkbare constructie kent, Europees aanbesteed dient te worden. Het Hof gaf als reden dat de stad Milaan opdrachtgever was. Bij het Almeerse Omniworld-stadion bepaalt de gemeente eveneens hoe het complex eruit komt te zien en dat het gebouw openbaar toegankelijk moet zijn.

Almere heeft daarna nog verschillende opties onderzocht, maar vond geen alternatief. Europese aanbesteding is daarom onvermijdelijk, erkent de Almeerse wethouder Henk Smeeman (VVD). ,,Er zijn wetten en daar hebben wij ons aan te houden. Al moet ik wel zeggen dat de jurisprudentie op dit gebied de actualiteit regelmatig inhaalt.''

Smeeman zegt dat de Europese aanbesteding alleen betrekking heeft op de publieke voorzieningen. Dat zijn het Omniworld-stadion, een topsporthal, een sportmedisch centrum en een vergadercentrum. Met die opdracht is een bedrag van bijna 64 miljoen euro gemoeid. HBG en Ballast Nedam kunnen in de Europese aanbesteding alsnog als winnaar uit de bus komen.

Een woordvoerder van HBG onthoudt zich voorlopig van commentaar. Hij is het wel met Almere eens dat er niet aan Europese aanbesteding valt te ontkomen. Over de kansen van HBG en Ballast Nedam durft hij niks te zeggen. Als de bouwers toch buiten de boot vallen, zal de gemeente hen schadeloos stellen, zegt wethouder Smeeman.