Aankoop van Cobra-collectie van de baan

De onderhandelingen tussen het Cobra Museum in Amstelveen en de particuliere verzamelaar Karel van Stuijvenberg over gedeeltelijke aankoop van diens Cobra-collectie zijn mislukt.

Ook het bruikleencontract met de collectioneur over de circa vijfhonderd werken van Cobra-kunstenaars, die het hart vormden van het in 1995 geopende Cobra Museum, zal niet meer worden verlengd.

Dat heeft het museum vanmorgen bekendgemaakt. Van Stuijvenberg, daarentegen, liet deze krant gisteren vanuit zijn woonplaats Caracas, Venezuela, weten ,,toekomstige aankopen weer gewoon in bruikleen te geven aan Amstelveen, want thuis heb ik er geen plaats voor.''

Ruvert Ophorst, sinds 1999 directeur van het Cobra Museum, wil zo snel mogelijk af van de bruikleenrelatie met Van Stuijvenberg. ,,We zijn het na eindeloos praten niet eens geworden over de aankoop en ik heb er geen zin in om nog eens jaren bezig te zijn met de afwikkeling van het bruikleencontract. Er moet een eind komen aan de onduidelijkheid. De heer Van Stuijvenberg onderhandelt sinds 1998 al met andere partijen, want, afgezien van de hoge kosten voor beheer, is het namelijk nogal lastig zo'n grote verzameling ergens in Europa onder te brengen. Want doe je ermee in Zuid-Amerika?

,,De laatste jaren kopen we zelf veel aan, we hebben nu zo'n tachtig, honderd werken, en we maken tentoonstellingen die verder reiken dan alleen Cobra. Wat onze toekomst betreft kun je natuurlijk ook aan de deelverzamelingen denken van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Schiedams Museum, het Gemeentemuseum Den Haag. Meer wil ik er nu niet over kwijt'', aldus Ophorst.

De 71-jarige Van Stuijvenberg, daarentegen, een zakenman die rijk werd door in de handel in melkppoeder, wil volgende maand maar een derde van zijn bruiklenen uit Amstelveen terugtrekken. ,,Voor de resterende tweederde ben ik nog twee jaar contractueel gebonden. Ik wil het museum niet leegplunderen, hoor, ik koop binnenkort weer voor ze aan en volgende maand maak ik er weer een tentoonstelling.''

Vorig jaar stelde de SponsorBingo Loterij 3.9 miljoen euro aan het museum beschikbaar voor aankoop van werken van onder anderen Appel, Constant, Corneille en Pedersen uit bezit van Van Stuijvenberg, omdat `Cobra buitengewoon waardevol is voor het Nederlands erfgoed', aldus een Loterij-woordvoerder destijds.

,,Maar het museum wilde alleen maar de krenten uit de pap en daar voel ik niks voor'', aldus de verzamelaar vanuit Caracas, waar hij ruim twintig jaar woont. ,,Jammer, trouwens, dat dit nu al naar buiten komt, ik wilde over veertien dagen in Amstelveen verder onderhandelen.''

De relatie tussen Van Stuijvenberg en het Cobra Museum, dat jaarlijks 60.000 bezoekers krijgt, werd eerder verstoord omdat de verzamelaar zich te intensief bemoeide met het museumbeleid.

    • Marianne Vermeijden