Zeman krabbelt terug: uitlatingen `misverstand'

De Tsjechische premier, Miloš Zeman, heeft zijn opmerkingen over de Palestijnen in een interview afgedaan als `misverstand' en gezegd dat hij de Palestijnse leider Arafat nooit met Hitler heeft willen vergelijken. Zemans opmerkingen leidden na de publicatie tot een storm van kritiek.

In het vraaggesprek met het Israëlische blad Ha'aretz bestempelde Zeman Hitler als de grootste terrorist van diens tijd en noemde hij Arafat en de Palestijnen in één adem. Op de vraag of hij Arafat met Hitler wilde vergelijken zei Zeman – volgens de gepubliceerde tekst: ,,Natuurlijk. Ik wil me geen oordeel over Arafat aanmeten, maar iedereen die het terrorisme steunt (-) is in mijn ogen een terrorist.' Gisteren zei Zeman verkeerd te zijn begrepen. Hij had gezegd: ,,Natuurlijk wil ik me geen oordeel over Arafat aanmeten.' Ook op zijn opmerking dat Israël niet met de Palestijnen moet onderhandelen, maar hun de keus moet bieden tussen het aanvaarden van Israëlische voorwaarden en massale deportatie, waren volgens Zeman niet goed overgekomen. Hij had ook de Palestijnen niet willen vergelijken met de Sudeten-Duitsers, die in 1945 massaal uit Tsjechoslowakije werden gegooid en die Tsjechoslowakije volgens Zeman al vóór de oorlog had moeten deporteren. Zeman maakte gisteren duidelijk in het vraaggesprek alleen maar te hebben willen pleiten tegen ,,een politiek van appeasement' jegens het terrorisme en geenszins bedoeld te hebben dat de Palestijnen uit de door Israël bezette gebieden moeten worden gezet zoals de Sudeten-Duitsers indertijd uit Tsjechoslowakije.

De opmerkingen in Ha'aretz maakten een storm van kritiek los. De Palestijnen noemden Zemans uitlatingen racistisch. De Europese Unie bestempelde ze als ,,onaanvaardbaar' en gisteren nog meldde een woordvoerder dat de Europese Commissie het ,,totaal niet eens is' met de in Ha'aretz afgedrukte opmerkingen: ,,Zulke taal verwachten we niet uit een toekomstige lidstaat van de EU.' Egypte gelastte een voorgenomen bezoek van Zeman aan Kairo af en de Arabische Liga noemde de opmerkingen ,,vijandig jegens alle Arabische landen'. In eigen land kreeg Zeman scherpe kritiek van president Václav Havel, die zei ,,diep bezorgd' te zijn over ,,de emotionele en simplistische verklaringen' van Zeman. Oppositieleider Václav Klaus noemde Zemans uitlatingen ,,idioot en absurd'.