Wie is waar

Ilja van Haaren, directeur van de beursgenoteerde Delfts-blauwproducent De Porceleyne Fles, is uitgeroepen tot dertigste Nederlandse `zakenvrouw van het jaar'. Zij kreeg ,,toch even vleugels'', zegt ze, en heeft de hele week feest gevierd met haar personeel. De prijs wordt uitgereikt in vijftien landen, en in Nederland gesponsord door de importeur van Veuve Clicquot Ponsardin Champagne, het Stan Huygens Journaal van de Telegraaf en accountantskantoor Ernst & Young. De prijs is uitgereikt door de voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven. In de jury zaten Yvonne van Rooy (voorzitter Katholieke Universiteit Brabant), Jacques Schraven (VNO/NCW), Scarlett Kwekkeboom-Janse (zakenvrouw van 2001), Hans de Boer (MKB) en Karla Peijs (CDA, Europarlement).

In het bestuur van de Erasmus Universiteit is een nieuw lid benoemd: Kees van Rooijen. Hij volgt Jan Vrolijk op, die directeur-generaal hoger onderwijs is geworden bij het ministerie van Onderwijs. Dit lijkt allemaal op de publieke sector, maar de universiteit is onderdeel van een heuse holding: de Erasmus Holding, die dertien werkmaatschappijen telt. Ook de raad van toezicht van de Erasmus oogt als een doorsnee raad van commissarissen van een groot bedrijf. Voorzitter is oud-Shell-topman Cor Herkströter, lid is ook Alexander Rinnooy Kan (raad van bestuur ING Groep). In de raad van toezicht van elke universiteit zitten tegenwoordig (oud-)captains of industry, blijkt uit een rondgang.

In Utrecht zit J.A.N. van Dijk voor, voormalig senior-vice-president van Sara Lee Corporations en oud-voorzitter van de raad van bestuur van Douwe Egberts. In Leiden is oud-topman van ABN Amro Rob Hazelhoff voorzitter. Naast hem in dat bestuur zit Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van voedingsconcern Unilever. Maastricht heeft de voorzitter van DSM, Peter Elverding, als toezichthouder en Nijmegen mag oud-topman van uitgever VNU Joep Brentjens en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, Harry Lockefeer, tot zijn toezichthouders rekenen. De raad van toezicht van de TU Eindhoven wordt voorgezeten door Philips-topman Gerard Kleisterlee, die wordt bijgestaan door onder anderen Ruud Koedijk, oud-voorzitter van accountantskantoor KPMG, en Trude Maas-de Brouwer, onder meer commissaris bij ABN Amro. De TU in Delft is heel goed bedeeld. Daar komt vrijwel de hele raad van toezicht uit het bedrijfsleven: Ir. Jan Slechte (oud-president-directeur Shell Nederland), ir. Marijke van Lier Lels (vice-president Schiphol), Ir. Hugo Scheffer (bestuursvoorzitter Imtech), Ir. Hessel Lindenbergh (raad van bestuur ING Groep) en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

De TU Twente heeft wat pech gehad. Voorzitter Frans Sevenstern (oud-Connexxion) is onlangs uit eigen beweging opgestapt, wegens een schandaal waarin hij was betrokken, Eric van Amerongen (voorzitter directie Lucent Nederland) heeft hem opgevolgd. De Universiteit van Amsterdam heeft de oud-topman van uitgeverij Wolters Kluwer, Bernard Al, in de raad van toezicht. En ook in Groningen, aan de Rijksuniversiteit, zitten toezichthouders uit het bedrijfsleven: George Verberg, directeur van de Gasunie. Hij is zijn loopbaan overigens wel begonnen als ambtenaar van het ministerie van Onderwijs in 1971.

Frederiek Weeda, personalia@nrc.nl

    • Frederiek Weeda