VS achter sancties tegen Zimbabwe

Na de Europese Unie gaan ook de Verenigde Staten, Australië en Zwitserland sancties instellen tegen Zimbabwe. Ze willen druk uitoefenen op president Robert Mugabe, om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat de VS waarschijnlijk een reisverbod opleggen aan de Zimbabweaanse leiders. De maatregel wordt van kracht als president George W. Bush ermee heeft ingestemd, na terugkeer van de rondreis die hij momenteel door Azië maakt.

De Amerikaanse sancties gaan minder ver dan die van de Europese Unie. Directe aanleiding voor de EU-sancties van begin deze week was dat Zimbabwe afgelopen zaterdag het hoofd van de waarnemersmissie van de EU, de Zweed Pierre Schori, het land uitzette omdat hij op de hand van de oppositie zou zijn. De EU besloot daarop de 26 EU-waarnemers, die zouden toezien op een eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen op 9 en 10 maart en die inmiddels in het land waren, terug te trekken.

Verder beantwoordde Brussel de uitzetting van Schori met een reeks strafmaatregelen. Deze houden onder meer een wapenembargo in, alsmede een doorreisverbod in voor twintig Zimbabweaanse bewindslieden, onder wie Mugabe zelf. Ook zijn hun eventuele banktegoeden in Europa met onmiddellijke ingang bevroren. De twintig hebben zich volgens de EU schuldig gemaakt aan schending van de mensenrechten en belemmering van vrije verkiezingen in Zimbabwe. Tenslotte overwegen de EU-landen de ontwikkelingshulp stop te zetten.

Mugabe's tegenstander bij de verkiezingen is Morgan Tsvangirai. De regering probeert de campagne van Tsvangirai te verstoren door intimidatie. De politieke onrust in Zimbabwe heeft alleen dit jaar al 25 mensen het leven gekost. Dat meldde de Zimbabweaanse coalitie van mensenrechtengroeperingen Human Rights NGO Forum gisteren. Hierin zijn elf non-gouvernementele organisaties verenigd, waaronder Transparency International en Amnesty International.

In de maand februari vielen er al acht doden. Volgens het rapport van Forum waren de slachtoffers vier oppositieleden, twee leden van de regeringspartij Zanu-PF en twee onafhankelijken. Het geweld zou in toenemende mate het werk zijn van jeugdmilities van de regerende partij van Mugabe. In de eerste twee weken van deze maand werden er 159 gevallen van marteling gemeld. Verder hadden 62 ontvoeringen plaats en verdwenen vier mensen spoorloos. Forum maakt zich vooral zorgen over de terugkeer van seksuele mishandeling.