Volkswagen boekt een recordwinst

Ferdinand Piech heeft in zijn laatste jaar als topman van Volkswagen een recordwinst behaald, ondanks een krimpend aandeel van het Duitse autoconcern op de thuismarkt.

Voor dit jaar durft de autofabrikant geen voorspelling te doen. Het eveneens Duitse concern DaimlerChrysler heeft een omzetwaarschuwing afgegeven. Het verwacht dit jaar een daling van de omzet met 7 procent, zo heeft de autofabrikant vandaag bekendgemaakt.

Gisteren maakte Volkswagen bekend dat zijn nettowinst over 2001 met 12 procent is gestegen tot het recordbedrag van 2,9 miljard euro. De omzet nam met 6,5 procent toe tot 88,5 miljard euro. Het marktaandeel in Duitsland slonk met 10 procent. Volkswagen had vooral succes met het merk Audi.

DaimlerChrysler, dat begin deze maand een nettoverlies over 2001 meldde van 662 miljoen euro tegenover een nettowinst van bijna 8 miljard euro een jaar eerder, zei vandaag dat zijn omzet dit jaar waarschijnlijk zal uitkomen op 142 miljard euro. Dat is bijna 11 miljard euro (7 procent) minder dan in 2001. Op de beurs van Frankfurt daalde de koers van DaimlerChrysler vanmorgen met 1,5 procent.

De Amerikaanse dochter Chrysler was vorig jaar de grote verliesmaker bij DaimlerChrysler. Het operationele verlies bij Chrysler – eenmalige baten en lasten meegerekend – kwam uit op bijna 5,3 miljard euro. Mercedes-Benz daarentegen boekte een operationele winst van bijna 3 miljard euro. Mercedes verkocht vorig jaar wereldwijd bijna 1,3 miljoen auto's, waarvan ruim honderdduizend Smarts.

Op bedrijfswagens leed DaimlerChrysler een operationeel verlies van 514 miljoen dollar. In dienstverlening boekte het concern een winst van 612 miljoen euro. Op andere activiteiten (zoals vliegtuigmotorfabrikant MTU en belangen in het verlieslijdende Japanse autoconcern Mitsubishi en EADS, het vliegtuigconcern waartoe ook 80 procent van Airbus behoort) een winst van bijna 1,2 miljard euro. In alle gevallen gaat het om de operationele winst, inclusief eenmalige baten en lasten (zoals de reorganisatie bij Chrysler).

DaimlerChrysler verwacht voor 2002 een operationele winst (eenmalige baten en lasten dit keer niet meegerekend) die het dubbele zal zijn van die in 2001, maar aanzienlijk lager dan eerder voorspeld.

Volkswagen, dat in Duitsland weer marktaandeel wil winnen maar een moeilijk jaar verwacht, krijgt in april een nieuwe topman. Ferdinand Piech wordt dan opgevolgd door oud-BMW-topman Bernd Pischetsrieder, nu verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole bij VW.