Vervolg Culturele Hoofdstad in Rotterdam

`Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa' krijgt in 2005 waarschijnlijk een vervolg, korter en kleiner van opzet, maar opnieuw met de nadruk op het multiculturele karakter van de stad. De Rotterdamse raad beslist volgende week over het voorstel daartoe, dat is gebaseerd op een plan van Bert van Meggelen, de intendant van Rotterdam Culturele Hoofdstad. Het voorstel sluit aan bij de opvatting van lokale beleidsmakers en medewerkers van Rotterdam Culturele Hoofdstad dat de expertise die vorig jaar is opgedaan, niet verloren mag gaan. Dat bleek gisteravond op een bijeenkomst in de voormalige bioscoop Kriterion waarop de resultaten van `Culturele Hoofdstad' werden besproken onder strakke regie van Felix Rottenberg. Een van de belangrijkste conclusies was dat Culturele Hoofdstad nieuwe verbindingen had gelegd tussen de gevestigde kunstinstellingen en de stadscultuur in brede, vooral ook multiculturele zin. De opgebouwde expertise, van belang in een stad met 45 procent allochtone inwoners, zou behouden kunnen blijven, zo was een andere conclusie, door bijvoorbeeld een klein orgaan of `cel' buiten de gevestigde instellingen om te laten werken. Wethouder Kombrink (Kunstzaken) meent dat de erfenis van de nieuwe aanpak van Culturele Hoofdstad in goede handen is bij instellingen als de Rotterdamse Kunst Stichting en Rotterdam Festivals, twee organisaties die een belangrijke rol spelen in het culturele beleid.