Veewagens ontsmet na varkenspest

Alle veewagens die door Luxemburg komen moeten direct na binnenkomst in Nederland worden schoongemaakt en ontsmet. Het ministerie van Landbouw is gisteren tot deze regel overgegaan na een uitbraak van de besmettelijke varkenspest in Luxemburg.

Het bedrijf waar de varkenspest heerst, is inmiddels leeggehaald. De 150 zeugen die er stonden zijn gedood. De ziekte is mogelijk op het bedrijf gekomen doordat er in het oosten van Luxemburg besmette wilde zwijnen rondlopen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

De strengere regels golden al voor veewagens die in het Verenigd Koninkrijk met uitzondering van Noord-Ierland – Spanje, Duitsland of Italië zijn geweest.

Nederlandse varkenshouders hoeven niet bang te zijn voor besmetting. Er komen nauwelijks varkens of vlees uit Luxemburg deze kant uit. De afgelopen maand is er geen enkel transport geweest, aldus het ministerie.

Een uitbraak van varkenspest in Nederland in 1997 trof 429 bedrijven met ruim 700.000 varkens.