Uytdehaage te laat op gang

Jochem Uytdehaage is sinds gisteren de meest succesvolle Nederlandse schaatser op de Winterspelen. De allrounder uit de ploeg van coach Gerard Kemkers die anderhalve week geleden al olympisch kampioen werd op de 5.000 meter, won in Salt Lake City op de 1.500 meter de zilveren medaille, als nummer twee achter olympisch kampioen Derek Parra. Ids Postma (vijfde), Jan Bos (zevende) en Rintje Ritsma (negende) vielen buiten de medailles.

Hoewel Uytdehaage zich in december als vierde en laatste Nederlander plaatste voor de 1.500 meter, bewees hij dat hij op die afstand thuishoort. Postma, Bos en Ritsma plaatsten zich rechtstreeks voor de schaatsmijl op de Olympic Oval, Uytdehaage moest als de op drie na beste miler in een skate-off nog een keer het gevecht aan met Martin Hersman en Erben Wennemars. Hij liet de Nederlandse kampioen en de toenmalige houder van het officieuze wereldrecord (1.44,45) achter zich.

Uytdehaage behoorde niet tot de topfavorieten. Hij werd als een gevaarlijke outsider beschouwd. Gisteren ging hij als eerste Nederlander van start en hij schaatste in zijn rit tegen de Fin Janne Hanninen meteen een wereldrecord, 1.44,57. Het officiële record stond op naam van de Zuid-Koreaan Kyu-Hyuk Lee (1.45,20). Alleen Parra reed sneller. ,,Ik was al bang dat het niet genoeg zou zijn voor goud'', zei Uytdehaage. ,,In de tweede ronde gaf ik te laat gas, en dat kostte me zeker drietiende van een seconde.''

Enkele uren na zijn 1.500 meter ging Uytdehaage weer het ijs op om zich voor te bereiden op zijn laatste kunstje tijdens de Winterspelen. ,,Ik ga nu weer een knop omzetten'', zei Uytdehaage. Vrijdagavond rijdt hij de 10.000 meter. Op die afstand behoort hij wel tot de favorieten, met Gianni Romme en de Duitser Frank Dittrich.

Rintje Ritsma reed gisteren zijn enige afstand op de Winterspelen. Hij reed een goede race en verbeterde zijn persoonlijk record met bijna twee seconden, maar voor een medaille was het in de verste verte niet goed genoeg. De Fries schaatste bijna twee seconden langzamer dan winnaar Parra. ,,Ik had gedacht dat ik een iets explosievere afzet kon maken om op snelheid te komen. Dat lukte niet en daardoor heb ik in de eerste ronde niet zo snel gereden. Ik mag niet ontevreden zijn, maar ik ben ook niet tevreden. In elk geval was dit het maximaal haalbare. Ik kan mezelf niet veel verwijten.''

Zelden was Ritsma na een race zo vermoeid en misselijk. ,,Ik zat op het bankje en wilde m'n schaatsen uitdoen, maar toen ik voorover boog kwam ik snel weer overeind. Anders was m'n ontbijt eruit gekomen. Dat is een teken dat ik alles heb gegeven.''

Op de vraag hoe de oudste schaatser uit de Nederlandse ploeg zijn laatste Olympische Spelen beleefde, zei de 31-jarige Fries: ,,Als ik zo fit blijf als dit jaar, kan ik nog wel een paar jaar mee. En dan zijn de Winterspelen in Turijn dichtbij.''

Ids Postma wilde nog niet speculeren over een vierjarig vervolg van zijn schaatscarrière. ,,Ik heb nog niet eens een contract voor volgend jaar'', zei de schaatser uit de DSB-ploeg. Postma heeft er echter alle vertrouwen in dat hij volgend seizoen weer aan de start zal verschijnen.