Uitgever VNU mag Jupiter niet kopen

VNU-dochter Netratings mag het internetmeetbureau Jupiter Media Metrix niet overnemen. De overname werd vijf maanden geleden aangekondigd door het Nederlandse mediaconcern VNU, maar moet nu op last van de Amerikaanse kartelwaakhond worden teruggedraaid.

Dat heeft VNU gisteren bekendgemaakt. De Federal Trade Commission (FTC) heeft bezwaren tegen de fusie vanwege mededinging-aspecten. Volgens VNU is de transactie verbroken nadat beide partijen uitvoerige gesprekken hebben gevoerd met de FTC. ,,Er was ook bezwaar tegen een leningconstructie, die onderdeel van de overname was'', aldus een zegsman van VNU.

De uitgever benadrukt dat geen van beide bedrijven een boete (aan elkaar) hoeft te betalen voor de ontbinding van de overeenkomst. Netratings, een onderneming dat bezoekersaantallen op internet meet, kondigde in oktober aan het veel grotere Jupiter voor ruim 71 miljoen dollar te kopen. VNU is voor 64 procent eigenaar van Netratings. Ook Jupiter is een internetonderzoeker, en net als Netratings nog steeds verliesgevend.

De overname werd destijds als een beslissende slag gekwalificeerd in de strijd om het leiderschap op de markt voor het meten van internetgebruik.

Tegelijkertijd met de Jupiter-deal zou Netratings de joint venture AC Nielsen Eratings.com kopen voor 16,4 miljoen dollar. De drie bedrijven, die gezamenlijk circa 850 mensen in dienst hebben, zouden vervolgens worden geïntegreerd. Of deze laatste transactie nog doorgaat, kon VNU nog niet aangeven. Met de overname van Jupiter Media Metrix wilde VNU de concurrentie aangaan met bekende onderzoeksbureaus als Forrester en Gartner. Netratings zou de overname van Jupiter deels in contanten en deels in aandelen financieren. De beide ceo's van Jupiter en Netratings zijn teleurgesteld door de houding van FTC.

Jupiter Media Metrix behaalde in 2000 een omzet van 142,8 miljoen dollar. Netratings, dat veel kleiner is dan Jupiter, realiseerde in dat jaar een omzet van 20,4 miljoen dollar. Op de beurs reageerde beleggers vanmorgen onverschillig op het nieuws. Het aandeel noteerde licht lager.