Turkije pakt drie extremisten op

De Turkse politie heeft drie moslim-extremisten aangehouden die banden zouden hebben met het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden. Dat is gisteren bekendgemaakt. De drie, twee Palestijnen en een Jordaniër, kwamen Turkije illegaal binnen vanuit Iran en zouden op weg zijn geweest naar Israël.

De drie werden vorige week vrijdag gearresteerd in de provincie Van in Oost-Turkije, toen ze weigerden te stoppen bij een controlepost van de politie. Volgens de politie werden er in de auto geen explosieven gevonden, maar waren er wel handleidingen in het Arabisch over het maken van bommen. De drie zijn lid van de groep Beyyiat el-Imam, aldus de politie, en vochten in Afghanistan voor de Talibaan. De leider van Beyyiat el-Imam, Abu Musad, had hun opdracht gegeven zichzelf op te blazen op een drukke plek in Tel Aviv of in Ramat-Gan, aldus de politie.

Het is de eerste keer sinds de aanslagen van 11 september vorig jaar in de VS dat in Turkije moslim-extremisten met vermeende banden met Al-Qaeda zijn opgepakt. De drie hadden valse paspporten. Washington uitte onlangs zware kritiek op Teheran, omdat Iran niet genoeg zou doen om uit Afghanistan gevluchte leden van Al-Qaeda aan te pakken.