Treinramp Egypte eist 299 levens

Zeker 299 mensen zijn afgelopen nacht om het leven gekomen bij een grote brand in een trein ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Kairo. Dat hebben reddingswerkers laten weten. Bij de ramp raakten meer dan zeventig mensen gewond.

De trein, waarin volgens de politie drieduizend mensen zaten, was kort na middernacht uit Kairo vertrokken op weg naar Luxor, ongeveer 480 kilometer zuidwaarts. Ter hoogte van El-Aiyât, ongeveer zeventig kilometer ten zuiden van Kairo, brak brand uit in een van de achterste wagons.

De machinist zou de brand aanvankelijk niet hebben gemerkt. Uiteindelijk vatten zeven van de in totaal elf wagons vlam. Ze brandden nagenoeg volledig uit. Volgens plaatselijke media is de brand veroorzaakt door de ontploffing van een gasfles die werd gebruikt om water te koken voor koffie en thee.

De meeste reizigers waren volgens de politie op weg naar het platteland voor de viering van het islamitisch offerfeest eind deze week. De autoriteiten gaan ervan uit dat er zich in de trein nauwelijks buitenlanders bevonden, omdat deze geen luxe wagens of couchettes had.

Eén van de gewonde passagiers, de 22-jarige bouwvakker Said Fuad Amin, vertelde persbureau AP dat hij zijn pols had gebroken toen hij door een ingeslagen ruit uit de brandende trein was gesprongen. ,,Ik dacht dat ik hoe dan ook zou omkomen, daarom ben ik maar gesprongen', aldus Amin. Volgens hem was de trein overvol geweest. ,,We zaten op de grond.'