Top weg bij verdachte bank in Argentinië

De topmannen van drie grote mondiale banken zijn afgetreden als bestuursleden bij de in opspraak geraakte Argentijnse Banco General de Negocios. De Argentijnse bank wordt beschuldigd van het illegaal wegsluizen van een kwart miljard dollar (287,1 miljoen euro) naar het buitenland.

De drie topmannen zijn William B. Harrison Jr. van het Amerikaanse J.P. Morgan Chase, Bernd Fahrholz van Dresdner Bank en Lukas Mühlemann van Credit Suisse. Met name Mühlemann is in een lastig parket terechtgekomen. De Zwitserse toezichthouder is inmiddels een onderzoek naar zijn betrokkenheid begonnen, wat zijn reputatie op het spel zet.

Niet minder ernstig voor Mühlemann is dat hij in januari een ontmoeting in Zwitserland had met de topman van de Argentijnse bank, José Rohm, tegen wie toen al een internationaal arrestatiebevel liep. Een woordvoerder van Credit Suisse zei vandaag dat de bank pas na deze ontmoeting, op 24 januari, volledig op de hoogte kwam van de beschuldigingen tegen José Rohm. Een dag eerder was diens broer en tevens plaatsvervanger, Carlos Rohm, in Argentinië door de politie opgepakt na beschuldigingen in een rapport van het Argentijnse Congres dat hij zich heeft ingelaten met witwassen.

De drie internationale banken hebben samen een meerderheidsbelang van bijna 70 procent in de Argentijnse bank, zij het stemrecht voor nog geen derde. De gebroeders Rohm zouden de meerderheid van het stemrecht hebben.

De Zwitserse toezichthouder wil van Credit Suisse nu ook alles weten over haar overige belangen in Zuid-Amerika, zoals in Uruguay en Panama. De Zwitserse pers vraagt zich met de dag méér af wat de drie topmannen bij de Argentijnse bank, die ook voor Argentijnse begrippen maar een kleine bank is, precies te zoeken hadden.

De drie betrokken banken hebben de Argentijnse autoriteiten alle medewerking bij het justitiële onderzoek toegezegd.