`Terrorist' door gerechtshof vrijgelaten

Het gerechtshof in Den Haag blijkt een van de mannen die in Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag al op 7 februari te hebben vrijgelaten.

Het gaat om de Rotterdamse ambtenaar van Eritrese afkomst Saad I.. Volgens zijn advocaat J. van de Sande vond het hof dat er onvoldoende ernstige bezwaren waren om de man nog langer vast te houden. De man werd twee dagen na de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september samen met de Fransman Jerome C. en de Algerijn Mohamed B. in de Maasstad opgepakt. Een vierde arrestant, een illegaal in Nederland verblijvende Algerijn, werd al na enkele dagen wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Volgens justitie hielpen de drie andere mannen de in België aangehouden Tunesische ex-profvoetballer Nizar T. bij het voorbereiden van een aanslag op een Amerikaans doelwit in Europa. Volgens de in Frankrijk gevangen zittende Algerijn Djamel B. was het doel de ambassade van de VS in Parijs.

I. had hoofdverdachten C. en B. onderdak geboden. De politie vond in zijn woning onder meer valse paspoorten en videobanden met toespraken van de international gezochte terrorist Osama bin Laden. Ook trof zij videobanden aan met instructies voor het maken van bommen.

In december verzette het Openbaar Ministerie zich nog tegen de vrijlating van I. De rechtbank bepaalde toen nog dat hij net als de twee anderen nog drie maanden vast moesten blijven zitten. Het hof heeft echter twee weken geleden de voorlopige hechtenis van I. geschorst, zo blijkt nu.

Volgens een woordvoerder van het hof heeft het OM de beschuldiging dat I. betrokken was bij het voorbereiden van de aanslag ingetrokken. De overige feiten waarvan het hem verdenkt zijn in de ogen van het hof niet zwaar genoeg om hem in hechtenis te houden.

C. en B. moeten op 14 maart opnieuw voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. De strafzaak wordt dan waarschijnlijk nog steeds niet inhoudelijk behandeld omdat justitie nog onderzoek moet verrichten.

De advocate van hoofdverdachte Jerome wil onder anderen de eerder vrijgelaten verdachte horen. Zij zegt dat er aanwijzingen zijn dat de man op verzoek van de Franse geheime dienst infiltreerde. Het is justitie tot nu toe niet gelukt de man te vinden.