Streep in de lucht

Wat doet een drenkeling in volle zee wanneer hij een stuk hout ziet passeren? Hij klampt zich vast, sluit zijn ogen en droomt over een gelukkige toekomst.

Bij Stork werkt het niet anders. Het industriële concern moet tegenvaller op tegenvaller melden, maar het heeft ook iets om zich aan vast te klampen: een straaljager.

Stork rekent zich rijk met de Joint Strike Fighter (JSF). Het bedrijf denkt de komende 25 jaar 5,5 miljard euro extra om te zetten door met de Amerikanen straaljagers te bouwen. Dat staat gelijk aan bijna vijfmaal de huidige orderportefeuille. Maar voor deelname in de productie moet het bedrijf gewoon concurreren met andere bedrijven. Optimistisch wordt verder uitgegaan van 6.000 toestellen die hoofdaannemer Lockheed Martin tot 2028 gaat verkopen. Het bedrijf klampt zich zo vast aan dit project dat een buitenstaander zich bijna afvraagt waar de J en de F in de naam van het toestel voor staan: de S in elk geval voor Stork.

De duidelijkheid over de verre toekomst is verrassend. Het concern, dat vanochtend verliescijfers bekendmaakte, moest immers eerdere prognoses voor de kortere termijn herroepen. Zo gingen het afgelopen jaar twee winstwaarschuwingen de deur uit. Het zat allemaal niet mee. Soms vielen de aanloopkosten bij Aerospace tegen, dan weer deed de lagere afzet van mobiele telefoons of vliegtuigen het bedrijf pijn. Vier van de zes divisies zagen hun resultaten in 2001 verslechteren, twee presteerden marginaal beter. De beloofde winstgroei ten opzichte van 2000 (63 miljoen euro) bleef uit.

De winstdoelstellingen voor de komende jaren heeft het bedrijf ingetrokken. Niet verwonderlijk, nog afgezien van de gebruikelijke economische onzekerheden. Stork sleept een divisie met zich mee waarin niet-strategische activiteiten zitten. Afdankertjes in andere woorden. Driekwart is inmiddels verkocht, maar voor de rest van deze divisie, die sinds 2000 een verlies van 110 miljoen euro heeft geleden, moet nog worden gewacht op een aantrekkelijker verkoopklimaat.

De belegger heeft zijn conclusies al getrokken en wacht niet tot de JSF-productie in 2009 al of niet met Stork begint. Die vraagt zich al jaren af of een bedrijf met een omzet van 2,2 miljard euro wereldwijd actief kan zijn in ruimtevaart, kippenslachtmachines en textieldruk.

De roep om opsplitsing is echter niet besteed aan bestuursvoorzitter A. Veenman die tijdens zijn voorzitterschap de koers van 38 tot 11 euro heeft zien teruglopen. Zelfs het optimisme van Stork rond de recente kabinetsbeslissing over de JSF gaf het aandeel nauwelijks een impuls. Alleen het bedrijf zelf weet zeker hoe lucratief het straaljagerproject zal worden.

    • Erik van der Walle