Stakingen op til in bouw en bij Philips

Vakbonden bereiden stakingen voor in de bouw. Ook bij Philips dreigen acties. Onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden bij bouwbedrijven en het elektronicaconcern hebben gisteren niets opgeleverd.

In de bouw hebben de vakbonden gisteren tijdens de zesde onderhandelingsronde het overleg met de werkgevers afgebroken. De werkgevers willen een vorig jaar overeengekomen reisurenregeling afschaffen, omdat die te duur uitvalt. Werknemers krijgen per 50 gereden kilometers 1 uur uitbetaald, met uitzondering van de eerste 50 kilometer. Volgens de werkgevers is dat meer dan de reëel gemaakte uren. Pas als de regeling van tafel is, willen de werkgevers over andere CAO-onderdelen praten. De bonden willen alleen onderhandelingen aangaan over de gehele CAO.

Tijdens de eerste onderhandelingsronde heeft de koepel van werkgevers in de bouw, het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), aangegeven dat er geen ruimte is voor een loonsverhoging. De vakbonden eisen 4 procent loonsverhoging, waarin een prijscompensatie van 2,25 procent is opgenomen. Over het loon is nog niet onderhandeld.

De afgelopen weken organiseerden de vakbonden al poortacties op verschillende plaatsen in het land. Vandaag bereiden ze verdere acties voor.

Ook bij Philips Nederland dreigen acties. Gisteren heeft FNV Bondgenoten het eindbod van het bedrijf van 2 procent loonsverhoging per 1 juli en een eenmalige uitkering van 1 procent voorgelegd aan de kaderleden. Die hebben het bod unaniem afgewezen. Nu is het woord aan de overige FNV-leden bij Philips, die het voorstel de komende weken krijgen voorgelegd met een negatief stemadvies. De bonden wachten tot 15 maart op een eventuele uitnodiging van Philips om opnieuw om de tafel te gaan zitten. Blijft die uit, dan volgen waarschijnlijk acties, aldus een woordvoerster van FNV Bondgenoten. Naar haar zeggen is ,,de woede in het bedrijf groot'', en daarmee ook de actiebereidheid.

Vakbond De Unie heeft evenals FNV en CNV het eindbod afgewezen, maar wil opnieuw met Philips overleggen. In de kinderopvang is De Unie met de werkgevers een eigen CAO aangegaan, waarbij de betrokken FNV- en CNV-bonden zich na bemiddeling door de vakcentrales alsnog aansloten.