Speculeren over coalitie

,,Het is niet slecht bevallen'', zei minister Zalm van Financiën gisteravond op een VVD-verkiezingsbijeenkomst over mogelijke voortzetting van de paarse coalitie van VVD, PvdA en D66. ,,Ik heb er geen bezwaar tegen het nog eens te proberen.'' ,,Waarom niet?'' vond ook collega-minister Jorritsma van Economische Zaken. ,,Als we net zulke goeie deals voor de VVD kunnen sluiten als de vorige keer. Maar wel over nieuwe onderwerpen als zorg, WAO en dergelijke.''

Een brede coalitie van PvdA, VVD en CDA kon de bewindslieden desgevraagd minder bekoren. Jorritsma: ,,Hangt ervan af hoeveel oppositie er dan nog overblijft.'' De VVD in de oppositie dan, bij een regeringscoalitie van PvdA, CDA en GroenLinks? Zalm: ,,Dan wordt de VVD heel groot. Maar beter in een goede regering dan groot worden in de oppositie.''

En een coalitie van CDA, VVD en Leefbaar Nederland? Jorritsma aarzelt. ,,Ik weet niet wat dat voor een partij is, Leefbaar Nederland. Financiële degelijkheid staan ze in ieder geval niet voor. En er is een risico dat ze uiteenvallen, terwijl ze in de regering zitten. Dat zou wel erg ongelukkig zijn.''