Samenstelling Pinkpop 2002 vrijgegeven

In Paradiso in Amsterdam heeft organisator Jan Smeets gistermiddag het programma van Pinkpop vrijgegeven. Het is voor het eerst dat Pinkpop zich officieel presenteert als driedaags festival.

In eerdere jaren waren er ook al bands te zien op de zaterdag en zondag voorafgaand aan pinkstermaandag de dag waarop het in de jaren zeventig begon – maar die speelden toen nog op een achteraf gelegen veldje. Nu zal voor het eerst het hoofdpodium drie dagen lang gebruikt worden.

Wegens het meerdaagse karakter worden in eerste instantie slechts 10.000 kaarten voor de pinkstermaandag uitgezet in de voorverkoop. Organisator Smeets verwacht dat velen een kaart van drie dagen voor de diverse campings kopen. Het terrein wordt daarom met een extra camping uitgebreid.

Het programma biedt bekende namen, en ook veel groepen die al eerder op Pinkpop speelden. Van de nieuwe lichting Amerikaanse gitaarbands als The Strokes en White Stripes speelt alleen Black Rebel Motor Cycle Club. Van de nieuwe metal-beweging (Korn, Limp Bizkit) is er slechts één representant: System Of A Down.

Verder treden onder meer op: After Forever, Groove Armada, Heather Nova en Live op zaterdag; An Pierle, Lamb, Racoon, Def P & Beatbusters, Dropkick Murphys, Millionaire op zondag; Beef, Super Furry Animals, Morgan Heritage, Daryll-Ann, Sergent Garcia, Black Rebel Motorcycle Club, Macy Gray, System Of A Down, Jewel, Kane, Muse en Lenny Kravitz op maandag. De Duitse spektakelgroep Rammstein sluit het festival af.

De podiumpresentatie van de 33ste editie van Pinkpop wordt verzorgd door het cabarettrio De Vliegende Panters. Ze doen dat samen met cabaretier Howard Komproe, die hier al eerder presenteerde.

Pinkpopfans konden net als voorgaande jaren hun favoriete acts opgeven. Uit de top-20 die op die manier ontstond, zijn tien bands gecontracteerd. Maar de nummer één, Linkin Park, staat niet op het programma. ,,Het is ons niet gelukt om die band vast te leggen'', verzuchtte Smeets gisteren. Hij voegde daaraan toe nog met enkele bands in onderhandeling te zijn.

Veel namen waren van tevoren al via websites uitgelekt, zoals die van Jewel, Lenny Kravitz, Racoon en Daryll-Ann. Op verschillende fansites op internet wordt nog steeds gespeculeerd over mogelijke verrassingen die later aan het programma zullen worden toegevoegd (zie bijvooorbeeld www.graz.nl). De kaartverkoop voor het festival begint aanstaande zaterdag.

Om het meerdaagse karakter te onderstrepen, maken de omroepen van Nederland 3 een reportage van het concert van de groep Live op zaterdag. Deze wordt zondagavond uitgezonden als opmaat naar de tien uur durende uitzending op maandag.