Ruzie raakt koers Mobilcom

De beurskoers van Mobilcom, een concurrent van KPN-dochter E-plus in Duitsland, is voor de vierde opeenvolgende handelsdag fors gedaald als gevolg van een hoog opgelopen ruzie met partner France Telecom. De bedrijven zijn het oneens over het bedrag dat moet worden geïnvesteerd in een netwerk voor geavanceerde mobiele telefonie.

Bestuursvoorzitter en oprichter van Mobilcom G. Schmid heeft tegenover analisten verklaard dat hij 11 miljard euro nodig heeft om het netwerk te bouwen. France Telecom zegt dat er nog geen overeenstemming is bereikt over de investering en dat Schmid met minder genoegen moet nemen. France Telecom heeft een belang van 28,5 procent in Mobilcom.

Op de achtergrond speelt nog een ander conflict. France Telecom zou aan de raad van commissarissen van Mobilcom hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar het handelen van de raad van bestuur van de Duitse telecomaanbieder. De Franse partner eist opheldering over de aankoop, vorig jaar, van 5 procent van Mobilcoms aandelen door de vrouw van Mobilcom-oprichter Gerhard Schmid. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Schmid kan de Fransen dwingen om zijn 33-procentsbelang in Mobilcom over te nemen. Dat is vorig jaar maart afgesproken toen France Telecom het belang nam in het Duitse bedrijf. France Telecom, dat gebukt gaat onder een schuldenlast, kan onder deze afspraak uitkomen als het wanbeleid door Schmid kan aantonen. Volgens waarnemers is dat de reden dat France Telecom het conflict op de spits drijft. Afgelopen maandag stapte V. Hennes, de vertegenwoordiger van France Telecom, uit Mobilcoms raad van bestuur.

Sommige analisten zien in het conflict een kans voor telecombedrijf KPN om via Duitse dochter E-plus zijn positie in Duitsland te verstevigen.

De beurskoers van Mobilcom daalde vanochtend met ruim 15 procent tot 12,90 euro. De afgelopen drie handelsdagen was de koers al gezakt met achtereenvolgens 3, 5 en 11 procent.