Roda toont te veel ontzag voor AC Milan

AC Milan liet een vernedering van Roda JC achterwege. De Italianen namen na een doeltreffende aanval in Kerkrade genoegen met de minimale winst in de heenwedstrijd in de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi: 1-0. Ondanks de nederlaag vierde verdediger Regillio Vrede van Roda JC een persoonlijke overwinning. Zijn directe tegenstander Andrei Sjevtsjenko was er niet in geslaagd te scoren. Volgende week donderdag is de return in San Siro.

Vanaf het moment dat AC Milan eind vorig jaar bij de loting uit de koker kwam, spookte bij Vrede de naam van de Oekraïense steraanvaller Sjevtsjenko door zijn hoofd. Overal waar de boomlange verdediger kwam, werd hij gewezen op de lastige klus die hem te wachten zou staan in het Parkstad Limburg Stadion. ,,Ik stond er mee op en ik ging er mee naar bed', sprak de 29-jarige Vrede gisteren na afloop van het duel van zijn leven. ,,Gelukkig viel het achteraf allemaal wel mee.'

Vrede, die aan het einde van het seizoen weg wil én moet bij Roda JC, wilde koste wat kost een afgang tegen de watervlugge topscorer van AC Milan voorkomen. De afgelopen maanden had hij op verschillende video's nogmaals de bevestiging gezien dat elke fout tegen Sjevtsjenko wel eens tot een tegendoelpunt zou kunnen leiden. Het tonen van respect en ontzag voor zijn tegenstander wilde Vrede hoe dan ook vermijden. ,,Ik begon supergeconcentreerd. Ik heb hem geen moment de gelegenheid gegeven om contact met mij te zoeken', zei Vrede.

In tegenstelling tot Vrede was een deel van zijn ploeggenoten bij Roda JC wél vanaf het eerste fluitsignaal geïmponeerd door de sfeervolle entourage en de beroemde tegenstanders in de roodzwarte shirts. De uitgekookte ploeg van trainer Carlo Ancelotti hoefde zich nauwelijks in te spannen om de bal stijlvol te laten rondgaan. De spelers van Roda JC verkrampten daarentegen in de eerste 45 minuten op het moment dat de bal in hun richting werd gespeeld.

Zonder dat de spelers van AC Milan ook maar een moment zijn hoogste niveau haalden, werd in de eerste helft duidelijk hoe groot het enorme krachtsverschil is tussen een geplaagde topclub uit de Italiaanse Serie A en een ploeg die in de Nederlandse eredivisie tegen degradatie moet vechten. Van een gelijkopgaande wedstrijd was nauwelijks sprake. Milan mag dan in eigen land in een sportieve crisis verkeren, maar spelers als Demetrio Albertini, José Mari, Roque Junior, Rui Costa en Sjevtsjenko raakten geen seconde onder de indruk van namen als Ger Senden, Sven Vandenbroeck en Mark Luyperse.

In de eerste 25 minuten kwam Milan desondanks niet veel verder dan het uitdelen van enkele plaagstootjes. José Mari en Sjevtsjenko kregen weliswaar twee keer de ruimte om te schieten, maar echt los kwamen de aanvallers nooit van het verdedigingsduo Vrede-Luypers. Tot de 29ste minuut, toen Milan de ongelijke strijd met een vloeiende aanval voortijdig besliste.

De sierlijke middenvelder Andrea Pirlo vond met een prachtige pass de in het strafschopgebied vrijstaande Sjevtsjenko. De nummer zeven van Milan kreeg de bal in buitenspelpositie aangespeeld, maar mocht doorgaan van de Engelse arbiter Graham Barber. Met een voetbeweging vond Sjevtsjenko zijn Spaanse ploeggenoot José Mari die de bal achter Roda-doelman Zeljko Kalac knalde. Het werd stil in het stadion. Milan had gekregen waarvoor het was gekomen.

Roda JC mocht van geluk spreken dat Milan in Kerkrade niet op zoek ging naar een overwinning die het zelfvertrouwen zou moeten opkrikken van de ploeg die begin januari voor het laatst een wedstrijd gewonnen had. Vrede wees zijn medespelers er in de rust op dat iedereen het gezapig spelende Milan met strijd tegemoet moest treden.

Toen Roda JC eenmaal de schroom van zich had afgeworpen, kwam de thuisploeg verrassend genoeg een paar keer in de buurt van Milan-doelman Christian Abbiati. De Belgische coach Georges Leekens gebaarde zwaaiend met zijn armen zijn spelers naar voren. Het publiek ging achter de ploeg staan. De Limburgers waren met kansen voor Vrede, Bernard Tchoutang, Yannis Anastasiou, Edrissa Sonko een paar keer dichtbij de gelijkmaker.

Een treffer leverde het offensief echter niet op, wel een flinke dosis zelfvertrouwen. De spelers van Roda JC maakten na afloop een ereronde. En Leekens beweerde doodleuk dat zijn ploeg aanspraak had mogen maken op een zege op de Italianen. En zonder een glimlach op zijn gezicht zei de Belg vervolgens: ,,We gaan het AC Milan uit nog lastig maken.'

Vrede hoopt alleen dat hij volgende week donderdag in Milaan weer het gevecht van Sjevtsjenko kan winnen. Vrede: ,,Het is voor mij belangrijk dat hij niet heeft gescoord. Dat is een opsteker. Ik hoop dat dat nog een keer lukt.'

De lange verdediger heeft in Italië echter nog een opdracht te vervullen. Vrede verloor gisteren in Kerkrade namelijk het belangrijkste duel van de avond. Na het laatste fluitsignaal was niet hij maar de oplettende Luypers als eerste bij Sjevtsjenko. Met het rood-zwarte shirt van de aanvaller in zijn handen lachte Luypers plagend naar Vrede: ,,Jij mag hem volgende week hebben.'

Roda JC

0

AC Milan

1

Ruststand 0-1. 29. José Mari 0-1. Schds: Barber (GBr). Tsch: 19.500. Gele kaarten: Senden, Nygaard, Vrede, Soetaers (Roda JC), Roque Junior (AC Milan).

    • Koen Greven