Pim Fortuyn `keurig' tijdens debat

Pim Fortuyn trad gisteren voor het eerst sinds de breuk met Leefbaar Nederland weer in het openbaar op. In een debat, als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.

Hij had ,,pech met zijn stelling'', anders had hij het lijsttrekkersdebat waarschijnlijk gewonnen. Nu werd hij ,,een goede tweede''. Maar Pim Fortuyn, Leefbaar Rotterdam, kreeg gisteren wel het eerste applaus, voor zijn verjaardag (54). Hij kreeg ook de meeste aandacht: tientallen journalisten wachtten hem op, meer dan er publiek was.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW had gisteren in Rotterdam Airport Hotel het traditionele lijsttrekkersdebat georganiseerd, voor de grootste lokale partijen. Dat zijn in Rotterdam PvdA, VVD, CDA en GroenLinks (de coalitie) en D66, Stadspartij Rotterdam (Manuel Kneepkens: ,,De enige echte stadspartij, hoed u voor namaak'') en Leefbaar Rotterdam. De SP ontbrak.

,,Hij heeft geen oplossingen, hè'', constateerde na afloop CDA-wethouder Sjaak van der Tak, door de jury van werkgevers uitgeroepen tot winnaar van het debat. ,,Hij poneert alleen maar.'' Loco-burgemeester Els Kuijper (PvdA) liet weten niet te willen deelnemen aan een volgend college als Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam daar ook in zou komen. Compagnons van Fortuyn blikten in de hal van het hotel tevreden terug: ,,Hij heeft zich keurig gedragen.''

Behalve dat Fortuyn hoorbaar fluisterde met D66-lijsttrekker Mea van Ravesteyn, zijn buurvrouw, een keer wegliep (,,Meneer Fortuyn! Meneer Fortuyn! Waar gaat u naar toe?'') en veel interrumpeerde (,,Waarom pesten jullie die luchthaven toch zo?'') was dat het geval. Hij gebruikte zijn stelling, over een mogelijke fusie tussen havenbedrijf, ontwikkelingsbedrijf en de dienst stedenbouw, ,,om eens even de inhoud van mijn programma neer te zetten''. Fortuyn zei meer ruimte voor bedrijven te willen, minder doorlating van drugs via de haven, meer en betere woningbouw en langere openingstijden voor het vliegveld.

Dat staat inderdaad in `onze leidraad', het definitieve partijprogramma dat sinds een paar dagen op de eigen website (www.leefbaarrotterdam.nl) van de partij valt te lezen. Leefbaar Rotterdam wil, aldus de leidraad, ,,op fatsoenlijke en positieve wijze de onvrede kanaliseren en omzetten in daadkrachtig beleid''. Artikel 1 van de Grondwet, dat de lijsttrekker anderhalve week geleden nog zei te willen afschaffen, wordt expliciet aangehaald. ,,Leefbaar Rotterdam is een partij die alle vormen van racisme en discriminatie met kracht wil bestrijden.'' Verder wil de partij meer politie, goed onderwijs en een hardere aanpak van werklozen en immigranten.

Het lijsttrekkersdebat werd gehouden in een zaal van louter genodigden: leden van de werkgeversvereniging en journalisten. Gewone burgers ontbraken. Zij hadden Pim Fortuyn wél tot winnaar uitgeroepen: twaalf van de vijfenveertig zetels zou hij krijgen als er nu verkiezingen werden gehouden, aldus een gemeentelijke peiling.

    • Gretha Pama