Pierre Bayle-prijs voor Hans Beerekamp

De Pierre Bayle-prijs van de Rotterdamse Kunststichting, bestemd voor filmkritiek, is toegekend aan Hans Beerekamp, filmredacteur van NRC Handelsblad. De prijs, bestaande uit een bedrag van E4.522, is vernoemd naar een 17de-eeuwse filosoof, en wordt eens in de negen jaar toegekend. De jury constateert dat het slecht gesteld is met de filmkritiek in Nederland. De markt voor filmboeken is verengd en de journalistieke media ruimen steeds minder plaats in voor filmkritiek. Ondanks die bezwaren besluit de jury (Jan Heijs, André Waardenburg, Henk Bitter) de Pierre Bayle-prijs toch toe te kennen. ,,De prijs komt Hans Beerekamp toe'', schrijft de jury. ,,Zijn al meer dan 25 jaar aanhoudende aanstekelijke enthousiasme voor het medium, zijn bereidheid die passie fel te verdedigen op televisie, radio en op allerlei forums, en zijn brede gedetailleerde kennis die op precieze wijze wordt omgezet in taal stemmen de jury tot een sprankje hoop voor de toekomst.''