Op dit moment is het 20-02 2002 20.02

Om twee minuten over acht vanavond is het zover: de aardse tijd is één minuut lang perfect symmetrisch.

De cijfers van de datum en de tijd vormen samen een zeldzaam, drievoudig palindroom, een cijfercombinatie die niet verandert als het van achteren naar voren wordt gelezen: 20-02-2002 20.02. Bovendien bevat deze combinatie slechts twee cijfers.

Zo'n drievoudig palindroom in de datumaanduiding is een zeldzaam verschijnsel, zoals mathematici in de hele wereld vandaag erkennen. De laatste keer dat dit voorkwam was volgens de Britse wiskundige John Cremona uit Nottingham op 11 november in het jaar 1111, om 11.11 uur. De vraag blijft natuurlijk of de tijdsaanduiding in dat jaar nauwkeurig genoeg was om het fenomeen te onderkennen. De volgende drievoudige tijdpalindroom is overigens niet zo ver weg: in de avond van 21-12-2112, over ruim 110 jaar derhalve.

De paranormaal begaafde Israëliër Uri Geller heeft vandaag verschillende meditatiesessies gepland. Hij ziet in de datum een spiritueel moment dat bovennatuurlijke krachten losmaakt. ,,Gedurende twee of drie minuten is er een gigantische golf van positief bewustzijn. Het wordt een moment dat verlichting brengt, en vrede', zei hij tegen het persbureau Reuters. Geller riep zijn volgelingen op het meditatieve moment suprême af te stellen op Greenwich Mean Time (om 21.02 uur in Nederland), opdat iedereen dezelfde tijd aanhoudt.

Overigens moeten de Amerikanen zich in allerlei bochten wringen om het fenomeen mee te kunnen vieren. Niet alleen is de tijdsaanduiding 20.02 ongewoon voor Amerikanen, ook plegen zij de datum en de dag om te draaien. Zij zitten vanavond dus opgescheept met de weinig aansprekende reeks 02-20-2002, 8.02 (pm).

Ook in andere kalenders dan de westerse, zoals de Chinese, Ethiopische, de joodse of de islamitische, krijgt de cijfercombinatie weinig aandacht.