Olympische primeur

De Russin Joelia Tsjepalova en de Noor Tor Arne Hetland hebben gisteren in Soldier Hollow de eerste gouden medailles gewonnen in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen op de 1,5 kilometer sprint in het langlaufen. Het nieuwe olympische onderdeel was vooral bij de mannen een spannende aangelegenheid.

Hetland werd olympisch kampioen in een tijd van 2.56,9 minuut, ééntiende van een seconde voor de Duitser Peter Schlickenrieder. De Italiaan Cristian Zorzi won de bronzen medaille, drietiende achter Hetland.

Bij de vrouwen was de strijd minder enerverend. Tsjepalova zegevierde ruim voor de concurrentie in een tijd van 3.10,6. De zilveren medaille ging naar de Duitse Evi Sachenbacher (3.12,2), de Noorse Anita Moen won het brons (3.12,7).

Het nieuwe olympische nummer begon als een tijdrit waarbij de zestien snelste langlaufers zich kwalificeerden voor de kwartfinale. In series van vier, waarbij de beste twee telkens een ronde verder gingen, werd vervolgens naar de finale met vier skilopers toegewerkt.