Koers Stork stijgt na melding verlies

Het industriële conglomeraat Stork boekte vanochtend koerswinst na meevallende verliescijfers. Het concern presenteerde voorbeurs een nettoverlies over 2001 van 8 miljoen euro. Dit was minder slecht dan analisten hadden verwacht.

Beleggers lieten zich ook inspireren door een prognose voor het lopende boekjaar. Het verliesgevende concern verwacht in 2002 weer uit de rode cijfers te komen. De markt nam op de koop toe dat Stork zijn doelstellingen voor de lange termijn inslikte. De groeidoelstellingen voor 2005 werden herroepen.

Het concern streeft er niet langer naar om aan het eind van 2004 de winst 7 procent van de omzet uit te laten maken. Het lokale beursfonds noteerde rond het middaguur 1,6 procent hoger op 11,13 euro. Daarmee behoorde het bedrijf tot de grootste stijgers van de Amsterdamse beurs.

De AEX-index met de 25 grootste bedrijven stond vanochtend opnieuw lager, ditmaal één procent op 478 punten. Vooral de technologiebedrijven lagen onder druk. Philips verloor ruim 4 procent op 28,73 euro.

Glasvezelexploitant Versatel en automatiseerder Getronics waren andere grote verliezers.

Glasvezelexploitant KPNQwest speelde een positieve noot tussen de dalende technologiefondsen. KPNQwest heeft de afgelopen weken de koers bijzonder snel zien zakken, mede door financiële problemen van moeder Qwest en onrust over de kwaliteit van de omzet die het bedrijf maakt. KPNQwest won 1,7 procent op 3,50 euro.

De banken en verzekeraars hadden nog last van de winstwaarschuwing die bank- en verzekeraar Fortis gisteren gaf. Aegon zakte met 1,8 procent naar 24,08 euro. Dit bedrijf moet nog met zijn jaarcijfers komen, evenals ING. De laatste gaf één procent van zijn koers prijs op 26,41 euro.

Fortis zelf verloor 1,6 procent op 24,42 euro, de laagste koers in de afgelopen vijf maanden. Fortis kelderde gisteren met 7,7 procent nadat het waarschuwde over 2001 een winstdaling van 5 procent te voorzien in plaats van een winststijging met 5 procent.

Supermarktconcern Laurus moest een deel van zijn winst prijsgeven die het de afgelopen dagen maakte op de golf van overnamegeruchten. De koerswinst van in totaal 15 procent op maandag en dinsdag werd vanochtend gevolgd door een 7 procent lagere koers op 4,14 euro.