`Kirch overweegt opbreken bedrijf'

De Duitse mediamagnaat Leo Kirch, die gebukt gaat onder een immense schuldenlast en al maanden op zoek is naar middelen om aan acute betalingsverplichtingen te voldoen, zou zijn imperium willen opbreken.

Kirch heeft schulden van naar schatting tussen de zes en dertien miljard euro en moet voor eind april 1 miljard euro vrijmaken om schuldeisers te voldoen. Om zich uit die penibele situatie te redden, zou Kirch (75) nu bereid zijn een deel van zijn onderneming te verkopen aan de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. De Financial Times Deutschland meldt dat Kirch Murdoch nog voor het einde van de week een minderheidsbelang in Kirch Media wil aanbieden. Eerder zou de Amerikaan Sumner Redstone van mediaconcern Viacom een vergelijkbaar aanbod hebben afgeslagen.

Kirch regeert over een media-imperium dat uit tientallen bedrijven bestaat. Zijn belangrijkste bezittingen zijn gebundeld in Kirch Media. Daarin zijn onder andere belangen in de commerciële tv-zenders ProSieben, Sat 1, Kabel 1 en N24 ondergebracht. Ook Kirchs waardevolle bibliotheek met film- en sportrechten, de oorspronkelijke kern van zijn onderneming, ressorteert onder Kirch Media.

De mediamagnaat uit Beieren raakte in problemen door met geleend geld te investeren in betaal-televisie, waarvan de resultaten tegenvallen, en door de aanschaf van een deel van de commerciële rechten op de Formule 1-races. Dat belang staat inmiddels te koop.

Gisteren moest Kirch opnieuw een tegenslag incasseren toen de Duitse uitgever Axel Springer, waarin Kirch een belang van veertig procent heeft, voor het eerst in de geschiedenis een verlies bekend maakte. Bij een omzet van 2,8 miljard euro boekte het bedrijf in 2001 een verlies van 191 miljoen euro. Hoe de verliezen van grootste Duitse krantenconcern, uitgever van onder ander Bild en Die Welt, zijn samengesteld is nog niet bekend. Gisteren werden slechts voorlopige cijfers vrijgegeven.

De verliezen van Springer komen voor Kirch op een onmogelijk tijdstip. Het Springer-belang speelt een centrale rol in pogingen van een aantal Duitse banken om Kirchs financiën te saneren. Vorige week deed de HypoVereinsbank, een van de vele schuldeisers, Kirch het aanbod om het Springer-pakket voor een bedrag van tussen 1,1 en 1,4 miljard euro over te nemen. Mogelijk zal ook de Dresdner Bank een deel van de stukken nemen.