Jennifer Connelly

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Jennifer Connelly, het door horrormeester Dario Argento voor het witte doek ontdekte voormalige fotomodel dat nu dankzij haar rol in Oscarfavoriet Beautiful Mind wereldberoemd dreigt te worden.

De voor haar bijrol van liefhebbende echtgenote in A Beautiful Mind voor een Oscar genomineerde Jennifer Connelly moeten we al in minstens tien films hebben gezien. De horror- en fantasyliefhebbers in Dario Argento's eerste Engelstalige film Phenomena (1985), tegenover David Bowie in Jim Hensons Labyrinth (1986) of later in haar loopbaan in Alex Proyas' Dark City (1998). De cinefielen met een goed geheugen kennen haar misschien nog van haar eerste filmoptreden in Sergio Leone's gangsterdrama Once Upon a Time in America (1984). Dankzij Leone (die zijn film deels in Rome opnam) en Argento spreekt ze vloeiend Italiaans. Op de Amerikaanse filmencyclopedist Leonard Maltin maakte ze in Once Upon a Time in America vooral om haar verrukkelijke danspasjes indruk. En de filmgeschiedenis wil dat ze vooral werd aangenomen omdat haar neus op die van Elizabeth McGovern leek, die de volwassen Deborah speelde. Maar het meisje dat op de set in gezelschap van Robert De Niro haar twaalfde verjaardag vierde, was al de vrouw die ze in veel van haar latere films gestalte zou geven: aanstekelijk en verleidelijk.

Het op 12 december 1970 in het New Yorkse Catskill Mountains geboren spichtige pubermeisje Jennifer Lynn Connelly zou in de jaren negentig haar donkere haar en duistere doorkijkogen pas echt goed benutten voor het spelen van aantrekkelijke dames onder wier smeulende blik niets anders dan smelten mogelijk was. Die tweede carrière-impuls heeft ze te danken aan Dennis Hopper, die haar na het zien in Some Girls (1988) castte in de neo-noir thriller The Hot Spot (1990). Ondanks onderhuidse ruzies op de set tussen Hopper en ster Don Johnson, omschreef Connelly later de samenwerking tussen Hopper en haar als `binnen tien minuten beklonken' en de chemie tussen haar en Johnson was zo mogelijk nog beter, want een korte affaire volgde op de draaiperiode van de film. Inmiddels is ze gelukkig getrouwd met fotograaf David Dugan en moeder van een zoontje.

Recentelijk was ze te zien in Darren Aronofsky's Requiem for a Dream (2000) als de junkie Marion Silver en in de Jackson Pollock biopic Pollock onder regie van Ed Harris (2000). Naast hem stond ze in datzelfde jaar ook al in de romantische komedie Waking the Dead, evenals in A Beautiful Mind, waarin ze de echtgenote van de geniale gek Russell Crowe speelt en meeglanst in de Oscardolzinnigheid. Met een rol in de door Ang Lee te regisseren filmversie van The Hulk tegenover de Australische acteur Eric Bana (Chopper) lijkt haar zegetocht nog maar net begonnen. En blijft ze, ondanks haar enorme cultstatus op internet, ook wat beter op het netvlies van de rest van het bioscooppubliek plakken.

    • Dana Linssen