Jan Siemerink verspeelt vijf matchpoints

De tennissers Jan Siemerink en Raemon Sluiter zijn gisteren in de eerste ronde van het indoortoernooi in Rotterdam uitgeschakeld. Van de Nederlanders is alleen John van Lottum nog in de strijd.

Siemerink verspeelde in Ahoy' vijf matchpoints in zijn partij tegen de Kroaat Ivan Ljubicic. Na drie uur en drie tiebreaks bleef de linkshandige aanvaller met lege handen achter: 6-7, 7-6 en 7-6. Siemerink had de partij al in de tweede set kunnen afmaken, maar verpestte drie mogelijkheden. Ondanks deze tegenvaller wist hij zich in de derde set te herstellen, maar toen de overwinning voor het Pgrijpen lag, ging het weer twee keer mis.

Volgens Siemerink betaalde hij in Rotterdam de tol voor het verleggen van zijn prioriteiten. De 31-jarige speler is naar eigen zeggen meer bezig met zijn loopbaan na het tennis. Hij speelde dit jaar slechts drie toernooien en liet de Australian Open schieten. Door het gebrek aan wedstrijden is hij verleerd met de spanning om te gaan.

,,De bibber kwam om de hoek kijken', verklaarde Siemerink zijn falen op de beslissende momenten. ,,Normaal heb je aan een paar kansen genoeg, maar nu is dat vertrouwen weg. Toch sta ik achter mijn keuze om het seizoen zo in te delen. Mijn leven heeft jarenlang in het teken van het tennis gestaan, maar ik wilde nu ook tijd maken voor andere dingen.'

Wegens gebrek aan prestaties werd Siemerink gepasseerd bij de verdeling van de wildcards voor het toernooi in Rotterdam. Via de kwalificaties verwierf de winnaar van het toernooi van 1998 toch nog een plaats in het hoofdtoernooi. ,,Ik hoorde directeur Buitendijk zeggen dat ik aan het afbouwen was, maar dat is zeker niet het geval. Ik had dat op de baan graag nog willen bewijzen en ga nog steeds naar ieder toernooi om te winnen. Van deze nederlaag laat ik ook niet de rest van mijn loopbaan afhangen.'

Door de nederlaag van Siemerink zijn na de tweede speeldag vier van de vijf Nederlanders uitgeschakeld. Raemon Sluiter verloor in twee spannende sets van de Fransman Sébastien Grosjean: 7-6 en 7-6. Sjeng Schalken en Martin Verkerk verdwenen maandag al uit het toernooi. Alleen John van Lottum is nog over. Hij komt vandaag in de eerste ronde in actie tegen de Zwitser Roger Federer.

In tegenstelling tot Siemerink kreeg de geboren Rotterdammer Sluiter wel een uitnodiging voor het tennisevenement in zijn woonplaats. Hij had tegen Grosjean revanche kunnen nemen voor de Nederlandse nederlaag in het de Davis-Cuptoernooi van vorige week in Metz, waar hij zelf niet in actie kwam. Sluiter wilde niet van wraakgevoelens weten. ,,Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik wil ook nooit meer horen dat wij niet van Fransen kunnen winnen. Als ik tegen de moeder van Grosjean had gespeeld was me dat heus wel gelukt.'

Sluiter kon het zichzelf aanrekenen dat hij tegen Grosjean zijn kansen niet benutte. Hij brak in een rumoerige sfeer de eerste servicegame van zijn opponent. Direct daarna moest hij zelf ook zijn opslag inleveren en ging de set tot 6-6 gelijk op. In de tiebreak dwong Sluiter twee setpunten af, maar wist deze niet te verzilveren.

Toen hij in de eerstvolgende game ook nog twee breekpunten liet liggen en daarna zijn eigen opslag verloor, leek de wedstrijd gespeeld voor Sluiter. Hij knokte zich echter terug in de partij door de opslag van Grosjean bij een 4-3 achterstand te breken. Maar de Fransman won ook de tweede tiebreak.